StoryEditor

Gašparovič podporuje vznik ministerstva životného prostredia, lesov a vôd

08.03.2007, 13:48
Autor:
TASRTASR

Za vytvorenie ministerstva životného prostredia, lesov a vôd, ktorý by prebral časť súčasných právomocí rezortu pôdohospodárstva, sa dnes opätovne vyslovili prezident Ivan Gašparovič a minister životného prostredia Jaroslav Izák. Podľa prezidenta by mala celá oblasť lesov a vôd spadať pod rezort životného prostredia.
"Záleží len na tom, do akej miery budú schopní minister životného prostredia a členovia vlády o tejto zmene diskutovať a prikloniť sa k takémuto návrhu," uviedol Gašparovič pre TASR.
Minister Izák pripomenul, že vo väčšine štátov EÚ existuje spomínaný model. Za možný prvý krok týmto smerom označil rokovania s ministrom pôdohospodárstva Miroslavom Jureňom pri hľadaní spoločného riešenia v zonácii Tatranského národného parku (TANAP), ako aj spravovaní lesov v chránených územiach a národných parkoch. "Konkrétne hovoríme o tom, že možno terajší piaty stupeň ochrany alebo po novom bezzásahový stupeň A by prešiel pod ministerstvo životného prostredia," konštatoval Izák.
Na pracovnom stretnutí minister Izák informoval hlavu štátu, že minulotýždňový výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky napriek priamym obetiam na ľudských životoch mal minimálny dosah na životné prostredie. "Monitoring ukázal, že do ovzdušia neunikli nebezpečné chemické látky. Bol to výbuch klasických trhavín," povedal šéf rezortu.
Témou rozhovoru bol aj operačný program životné prostredie v rámci Národného strategického referenčného rámca na roky 2007-13, ktorý v súčasnosti schvaľuje Európska komisia. Minister Izák vyjadril obavu, či prostriedky na oblasť životného prostredia budú dostatočné pre plnenie všetkých predvstupových záväzkov vo vzťahu k EÚ. "Najväčšie záväzky máme v oblasti integrovanej ochrany a racionálneho využívania vôd, najmä smerom k odkanalizovaniu," konštatoval.
Prezident s ministrom hovoril aj o pripravovanej zonácii Tatier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:16