StoryEditor

Trpký rozchod po ôsmich rokoch

12.09.2005, 00:00

Od roku 1998 stáli bok po boku v TV Markíza a ANO. Po ôsmich rokoch sa ich televízne a politické partnerstvo končí. Začiatok ich vzťahu, ktorý bol takmer symbolom vernosti, sa datuje do roku 1998. Lintner sa vtedy stal šéfom spravodajstva v Markíze, Rusko bol jej generálnym riaditeľom. Televízia viackrát čelila obvineniam, že tlmočí Ruskov názor, hovorilo sa dokonca o akejsi vnútornej cenzúre. "Uráža ma, ak niektoré médiá píšu o ľuďoch zo spravodajstva ako o nesvojprávnych figúrkach zavesených na Ruskovom špagátiku," citoval Ruska v roku 1999 denník Národná obroda. Napríklad s Lintnerom občas konzultovali jeho vnútropolitické komentáre, vtedajší šéf Markízy však ubezpečoval: "Môžeme sa baviť o tom, ako to vidím ja, ako to vidí on, ale to je všetko." Sám Lintner to charakterizoval ako vzťah nadriadeného k podriadenému. "Veľakrát som sa k jeho postojom postavil kriticky, na druhej strane mi Pavol Rusko prejavoval maximálnu dôveru," zaspomínal si koncom roku 2003 v týždenníku Plus 7 dní.
V roku 2001 obaja smerujú vyššie - do politiky. Rusko zakladá ANO a Lintner stojí opäť po jeho boku. Ten Lintner, ktorý predtým odmietol ponuku od DÚ či KDH. Blízky mu nebol ani vtedajší Ruskov zámer, ktorý zvažoval vstúpiť do SOP. "Volal aj mňa." Rusko ho "zlomil" až s ANO. "Očakával som, že ľudia, ktorí nie sú poznačení politickou minulosťou, dokážu v politike pracovať viac a lepšie, "vysvetlil Lintner. Hoci médiá vnímali Lintnera ako verného Ruskovho stúpenca, ten pripomínal - viem byť k nemu aj kritický. Potvrdzuje to pre HN aj dôveryhodný zdroj z prostredia ANO. "Viackrát sa na rokovaniach predsedníctva strany dostal do názorového konfliktu s Ruskom". Keďže šéfa podporila vždy väčšina predsedníctva, panoval tichý úzus, že kritický podpredseda ANO sa v týchto otázkach radšej zdrží pre médiá komentárov.
Lintner sa pritom postavil za svojho šéfa, keď Rusko čelil podozreniam z vydierania podnikateľa Františka Mojžiša. "Postup vyšetrovateľov vyzerá naozaj účelovo," tvrdil v denníku Pravda. Rusko zase presadil Lintnera za kandidáta na podpredsedu NR SR. Kvôli odporu časti koalície to nevyšlo a ANO už iného kandidáta nepostavila. Šéf aliancia bránil svojho podpredsedu aj pred výhradami, že sa správa protikoalične. "Nerobme z Lintnera niekoho, kto by bol natoľko samoľúby, aby niekomu niečo vracal a pridal sa pri hlasovaní na stranu opozície." Zlom nastal tento rok. Na jeho začiatku ešte Lintner tvrdil, že Ruskova pozícia je pevná a o jeho nástupcoch sa v strane nediskutuje. Zároveň však naznačil: "Keby si to vyžiadala situácia, každá strana vie nájsť nového lídra." Dnes hovorí to isté, nie však už v hypotézach. Po prepuknutí kauzy zmenky Lintner o partnerstve s Ruskom vyhlásil - už nemôžeme stáť vedľa seba.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:31