StoryEditor

Szigeti: Froncov návrh podporíme až po dôkladnom preštudovaní

13.02.2006, 18:35
Autor:
TASRTASR

O podpore návrhu zákona o výchove a vzdelávaní rozhodne šéf školstva László Szigeti až po jeho dôkladnom preštudovaní. Úmysel exministra Martina Fronca predložiť zákon poslancom Národnej rady SR však akceptuje. "Bývalý minister školstva má na to právo ako člen zákonodarného zboru," uviedol Szigeti v stanovisku, ktoré dnes TASR poslala Katarína Hamerlová z odboru masmediálnej politiky Ministerstva školstva SR.
Exminister školstva a poslanec NR SR za KDH Martin Fronc dnes avizoval, že do konca týždňa predloží do parlamentu návrh zákona o výchove a vzdelávaní. Tzv. školský zákon bol spolu so zmluvou o výhrade v svedomí prioritou KDH v roku 2006 a súčasťou programového vyhlásenia vlády. Cieľom zákona bolo komplexne zmeniť systém vzdelávania na základných a stredných školách.
Základom nového systému vzdelávania by mal byť podľa nového zákona sedemročný Národný program vzdelávania (NPV). Dokument pripraví rezort školstva a prerokuje ho s Kulikulárnou radou a združeniami zamestnávateľov. Následne zabezpečí jeho uverejnenie na internete a verejnú diskusiu. Program by schvaľovala vláda.
Ciele NPV budú na nižšej úrovni realizovať tzv. rámcové a školské vzdelávacie programy. Rámcové programy pre vzdelávacie odbory by tvorilo ministerstvo školstva. Konkrétnu podobu vyučovania by si určovali jednotlivé školy v školských programoch.
Programy vymedzia ciele, záväzný obsah, minimálny rozsah a podmienky vzdelávania v jednotlivých učebných odboroch. Osvedčenie na školské programy budú vydávať vzdelávací experti menovaní ministrom školstva na návrh Kulikulárnej rady. Rada by mala mať 21 členov so šesťročným funkčným obdobím. Členov rady nominujú profesijné organizácie pedagogických zamestnancov a menuje minister školstva.
Návrh počíta s 10-ročnou školskou dochádzkou. Prvý stupeň bude tvoriť 1. až 5. ročník a druhý stupeň 6. až 9. ročník. Vyučovacia hodina by mala ostať 45 minút. Definitívna realizácia nového školského zákona by sa podľa Fronca mohla začať v roku 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:44