StoryEditor

UNICEF: V Konžskej demokratickej republike zomrie každý deň 600 detí

25.07.2006, 17:35
Autor:
SITASITA

Vo vojnou zmietanej Konžskej demokratickej republike (KDR) zomrie každý deň 600 detí. V prípade únosov, sexuálneho zneužívania alebo zavlečenia do táborov bojujúcich skupín je toto číslo niekoľkokrát vyššie. Vyplýva to zo správy Detského fondu Organizácie spojených národov (UNICEF) Child Alert: Democratic Republic of Congo, ktorú podal bývalý vojnový korešpondent, v súčasnosti veľvyslanec UNICEF, Martin Bell. Správa vyšla niekoľko dní pred prvými demokratickými voľbami v KDR za posledných 40 rokov, ktoré sa budú konať 30. júla. "Je veľmi jednoduché byť iba ohromený tým, čo sa stalo v Konžskej demokratickej republike. Tým deťom však dlžíme budúcnosť, ktorú si zaslúžia. Tieto voľby môžu byť ich životnou príležitosťou," uviedol Bell.
Úlohou najväčšej mierovej jednotky OSN o sile 17 600 mužov a tisícky vojakov krajín Európskej únie je udržať pokoj v 50-tisíc volebných miestnostiach rozmiestnených po celej krajine, veľkej približne ako západná Európa. O kreslo prezidenta súperí 33 kandidátov a o miesta v parlamente sa uchádza deväťtisíc ľudí. Mnohí z nich však volajú po tom, aby predvolebnú kampaň pozastavili, kým sa obvinenia niekoľkých skupín pre ochranu ľudských práv z podvodu neprešetria.
Bell prezentoval správu v strednom Londýne spolu s Tonym Bloombergom, zástupcom UNICEF pre Kongo na Škole orientálnych a afrických štúdií University of London. Dvojica diskutovala o podpore vzdelania na školách, v ktorých organizácia vidí cestu ako znovu začleniť detských vojakov a obete zneužívania späť do spoločnosti. "Úloha škôl je veľmi dôležitá. Normalizované prostredie môže dieťaťu pomôcť dostať sa nielen z utrpenej traumy, ale dá mu aj niečo do budúcnosti. Dá im nádej," spresnil Bloomberg.
UNICEF odhaduje, že počet obetí sexuálneho zneužívania, ktorý sa pohybuje v stovkách tisícoch a dosahuje rozmery epidémie spôsobuje fakt, že bojujúce skupiny používajú takýto druh násilia ako účinnú vojnovú zbraň. Najčastejšími obeťami sa pritom stávajú mladé dievčatá. Miestni obyvatelia totiž veria, že ak budú mať s nimi sex, vyliečia sa tak z ochorenia HIV/AIDS.
S touto chorobou žije v súčasnosti v Kongu 1,1 milióna ľudí. Číslo sa podľa UNICEF začne znižovať iba v prípade, že vojny, znásilnenia, obriezky a vysídľovanie komunít prestanú pustošiť krajinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:32