StoryEditor

Súkromné vysoké školy - bližšie k štátnym peniazom

29.07.2005, 00:00
Šance súkromných vysokých škôl získať peniaze od štátu sa zvýšia. Minister školstva Martin Fronc chce po dohode s ministrom financií Ivanom Miklošom predložiť na vládu materiál o ich financovaní.
Šance súkromných vysokých škôl získať peniaze od štátu sa zvýšia. Minister školstva Martin Fronc chce po dohode s ministrom financií Ivanom Miklošom predložiť na vládu materiál o ich financovaní. "V podstate pôjde o zmocnenie, na základe ktorého bude môcť pre súkromné vysoké školy použiť časť z 300-miliónovej rezervy pôvodne viazanej na spoplatnenie vysokoškolského štúdia," vysvetlila hovorkyňa rezortu školstva Monika Murová. Dôvod? Zvýši sa konkurenčné prostredie. Podľa predbežných odhadov by mohli súkromné vysoké školy ešte v tomto roku získať približne 13 miliónov korún. Podmienkou je predloženie žiadosti, vyjadrenie reprezentácií vysokých škôl a súhlas vlády. V praxi to znamená, že zmena zákona o vysokých školách nebude potrebná.
Verejné hovoria nie
Verejné vysoké školy nebudú s finančnou podporou štátu pre súkromné vysoké školy pravdepodobne súhlasiť. "U rektorov to vyvolá vlnu nevôle," predpokladá prezident Slovenskej rektorskej konferencie Vladimír Báleš. Argumentov je niekoľko - od nerovnakého postavenia až po diskutabilnú podporu štátu de facto súkromných firiem. Podľa predsedu Rady vysokých škôl Libora Vozára by mali mať poslucháči súkromných škôl rovnaký nárok na sociálnu podporu ako ich kolegovia z verejných (príspevok na stravovanie či ubytovanie, pozn. red.). Poskytovanie štátnej dotácie na vzdelávanie však nepovažuje za spravodlivé. Poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD) označil iniciatívu rezortu školstva za obchádzanie zákona. "Táto cesta je nekorektná," dodáva jeho kolegyňa z ANO Beáta Brestenská. Zástupcovia vysokoškolákov mali taktiež s financovaním súkromných vysokých škôl zo štátnych peňazí problém už pri schvaľovaní zákona o študentských pôžičkách. Pripomeňme, že Mikloš v rámci tohto zákona presadzoval rovnaké financovanie súkromných a verejných vysokých škôl zo štátneho rozpočtu. Fronc chcel zachovať súčasný stav - možnosť vysokých škôl požiadať štát o neúčelovú priamu podporu na vzdelávanie či výskum. Čiastočné spoplatnenie vysokoškolského štúdia v parlamente kvôli koaličnej ANO v máji tohto roka ani po tretí raz neprešlo.
Investujú do študentov
Zástupcovia súkromných vysokých škôl iniciatívu rezortu vítajú. "Šance získať štátnu dotáciu sa podstatne zvýšia," konštatoval predseda akademického senátu Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave Juraj Švec. Hoci táto možnosť tu bola aj doteraz, nevyužili ju. "Urobili sme tak v roku 2003, peniaze však neprišli," dodáva zriaďovateľ tejto školy Vladimír Krčméry. Žiadosť nepredložila ani prvá súkromná vysoká škola na Slovensku - Vysoká škola manažmentu v Trenčíne. "Uvedomovali sme si šance," uviedol riaditeľ pre marketing a rozvoj Ladislav Zlocha. Ak sa im podarí získať peniaze od štátu, použijú ich na skvalitnenie výučby. Podľa zistení HN Fronc doteraz nepredložil reprezentáciám vysokých škôl a vláde ani jednu žiadosť o štátnu dotáciu zo strany súkromných vysokých škôl. Naposledy získala štátny príspevok za osem miliónov Sk v roku 2000 vtedy ešte súkromná škola - Katolícka univerzita.

Súkromné vysoké školy v SR
Vysoká škola manažmentu v Trenčíne
Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave
Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave
Bratislavská vysoká škola práva
Vysoká škola v Sládkovičove - štátny súhlas udelila vláda v máji tohto roka
Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove - návrh na udelenie štátneho súhlasu sa nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní ministerstva školstva
Zdroj: hn

Čo by sa malo zmeniť vo vysokom školstve?
- spoplatnenie externého štúdia - novelu vysokoškolského zákona chce na jeseň predložiť poslankyňa Beáta Brestenská (ANO)
- výška, resp. systém vyplácania sociálnych štipendií

Výdavky zo štátneho rozpočtu na vysoké školy v mld. Sk
ROK SUMA
2000 5,109
2001 6,196
2002 7,456
2003 8,361
2004 9,44
2005 10,8
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 08:20