StoryEditor

Ochrana proti spamu sa dá získať aj zadarmo

23.01.2006, 23:00
Žalovať šíriteľa spamu je pomerne dosť ťažké, keďže väčšina spamerov pôsobí zo zahraničia, a tak by súd musel prebehnúť v cudzine. Lepšie je preto zamerať sa na prevenciu, vytvoriť si viacero poštových schránok a využívať služby väčších poskytovateľov internetového pripojenia.
Lacnejšie ako hľadanie šíriteľa spamu a behanie po súdoch vyjde prevencia. Základným pravidlom je vytvoriť si viacero e-mailových schránok a tie potom používať oddelene na súkromnú poštu a na komunikáciu na rôznych fórach či na registráciu služieb alebo programov.
"Ak si používateľ vyberie kvalitného poskytovateľa e-mailových služieb, mal by mať priamo zabezpečenú základnú formu ochrany proti spamu," hovorí bývalý tvorca portálu Vírusy.sk, Martin Lepiš. Náročnejší si môžu vybrať z doplnkových aplikácií a modulov pre e-mailových klientov, napríklad pre MS Outlook, čo vyjde maximálne na tisíc korún. Okrem toho je dobré si počítač zabezpečiť aj antivírusovým programom, keďže obľúbenou metódou spamerov je rozposielať reklamné e-maily práve cez napadnuté počítače.
Nie vždy však treba za protispamový softvér platiť. "Všetci relevantní poskytovatelia internetu na Slovensku antispamovú ochranu poskytujú aj bezplatne," tvrdí predseda Asociácie poskytovateľov internetu Peter Máčaj. Klientov chránia všeobecnou antivírusovou aj antispamovou ochranou už na úrovni svojich serverov. Ďalším stupňom ochrany, ktorú poskytujú provideri klientom zvyčajne bezplatne, je možnosť nastaviť si antispamové zabezpečenie vlastnej e-mailovej schránky. Za antivírus si už väčšinou treba priplatiť, vyjde to však lacnejšie, než ho kupovať osobitne. Provideri si účtujú 20 až 50 korún mesačne, čo je oproti klasickej cene antivírusu (približne 2 500 korún na dva roky) výrazne menej.
Autormi nevyžiadanej pošty v drvivej väčšine nie sú Slováci. "Možno povedať, že takmer každý spam pochádza zo zahraničia," hovorí Máčaj. Jeho slová potvrdzujú aj štatistiky antispamového projektu The Spamhaus Project, podľa ktorých sa až vyše 2 300 známych zdrojov spamu nachádza v USA, nasleduje Čína s približne 440 zdrojmi a Rusko, kde je ich necelých 300.

Najpopulárnejšie voľne stiahnuteľné antispamové programy
CoffeeCup Spam Blocker zadarmo
Ella for Spam Control 29,95 USD
InBoxer Anti-Spam for Outlook 29,95 USD
Mail Box Dispatcher zadarmo
MailGuard 30 USD
MailTalkX 19,95 USD
MailWasher Free zadarmo
Program Cena
Spam Bully for Outlook Express and Outlook 29,95 USD
Spam Fighter Pro 29 USD
SpamWeed 29,95 USD
Zdroj: Tucows.com
Pozn.: Všetky uvedené programy dostali maximálne, päťbodové, hodnotenie.

Krajiny s najväčším počtom spamerov
Krajina Známi šíritelia spamu
USA 2 347
Čína 444
Rusko 269
Južná Kórea 255
Japonsko 210
Taiwan 193
Kanada 160
Brazília 124
Argentína 116
Veľká Británia 114
Zdroj: The Spamhaus Project
- údaje sú k 19. januáru 2006
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 21:35