StoryEditor

Pavol Hrušovský: Je to podobné, ako náš odchod z vlády

21.06.2006, 00:00
Predsedníctvo KDH sa ani po troch dňoch diskusií nerozhodlo, či pôjde do koalície alebo opozície. Vo vedení hnutia sa hneď po voľbách objavili rozdielne názory na budúcnosť strany - podpredseda Daniel Lipšic otvorene hovoril o odchode do opozície, predseda hnutia Pavol Hrušovský označil jeho vyhlásenia za súkromný názor jedného z podpredsedov.

Predsedníctvo KDH sa ani po troch dňoch diskusií nerozhodlo, či pôjde do koalície alebo opozície. Vo vedení hnutia sa hneď po voľbách objavili rozdielne názory na budúcnosť strany - podpredseda Daniel Lipšic otvorene hovoril o odchode do opozície, predseda hnutia Pavol Hrušovský označil jeho vyhlásenia za súkromný názor jedného z podpredsedov. Faktom však je, že Lipšicov názor zdieľa aj niekoľko ďalších členov vedenia KDH. Po troch dňoch rokovania Hrušovský odmietol, žeby sa strana štiepila. Tvrdí, že rokovania o budúcej politike strany si vyžadujú dlhý čas. Nechce hovoriť o prioritách, z ktorých KDH pri koaličných rokovaniach neustúpi - je to podľa neho predčasné, keďže definitívne rozhodnutie, či bude strana v koalícii alebo opozícii, nepadlo. Základný problém, prečo KDH váha vstúpiť do koalície so Smerom je vraj fakt, že nemá s takouto spoluprácou žiadne skúsenosti.

Výsledok volieb rozdelil KDH na dva tábory. Jeden hovorí o odchode do opozície, druhý o vstupe do koalície. Ktorou cestou teda pôjdete?
- Zostavovanie tejto vlády je jedno z najťažších po novembri 1989. To si treba uvedomiť, a preto sa netreba čudovať, že rokovania trvajú dlho. Sú možno sprevádzané aj rôznymi názormi, pretože každá jedna politická strana si uvedomuje vážnosť situácie - a KDH osobitne. Nič dramatické sa nedeje, len si vytvárame svoj názor na to, ako by bolo najlepšie ďalej smerovať našu politiku.
V rámci strany o tom diskutujete už tri dni. Ktorá možnosť momentálne prevláda?
- Je úplne legitímne, keď strana úplne otvorene diskutuje o každej jednej alternatíve - aj o koaličnej, aj o opozičnej. Závisí od hodnotenia situácie, ktorá pozícia pre stranu bude z hľadiska jej dlhodobého pôsobenia výhodnejšia. Nielen z hľadiska napĺňania istých programových cieľov, ale aj z hľadiska spolupráce s politickými stranami, ktoré nie sú celkom kompatibilné politicky, programovo, ale ani personálne.
V kuloároch sa už takmer otvorene hovorí o koaličnom partnerstve Smeru a KDH. Dostali ste už od Roberta Fica ponuku na rokovanie?
- Oficiálne nie. Ak ju dostaneme, prijmeme ju. Ale nebudeme zatiaľ rokovať o možnom vytvorení koalície, chceme si vypočuť ich názor.
Znamená to teda, že predsedníctvo KDH má bližšie ku koalícii ako k opozícii?
- Povedal som, že takéto rokovanie ešte neznamená rokovanie o vytvorení povolebnej koalície. Rokovania považujem za celkom normálny bežný politický nástroj, aby sme si vysvetlili svoje stanoviská, vyjadrili svoje názory a postoje navzájom k všetkým otázkam. Nemusí to byť vždy len rokovanie o povolebnej koaličnej spolupráci.
Od čoho bude závisieť definitívne rozhodnutie KDH pre koaličnú spoluprácu?
- V prvom rade potrebujeme poznať názory Smeru - s ktorými politickými stranami počíta, ktoré programové priority preferuje, ako si predstavuje miesto Slovenska v EÚ. Zaujímajú nás aj niektoré otázky na zahraničnú politiku a možné koncepčné pohľady na vývoj Slovenska po parlamentných voľbách z hľadiska dlhodobej vízie politiky SR.
Z prostredia strán súčasnej koalície sa ozývajú hlasy, že správanie ĽS-HZDS a KDH, ktoré sa navzájom odmietajú, je nezodpovedné. Koalícia SDKÚ - SMK - KDH a HZDS by podľa nich bola pre Slovensko najlepšou povolebnou alternatívou...
- Čudujem sa takým názorom, ktoré hovoria o nezodpovednom postoji KDH. My sme viedli takmer desaťročný zápas s politikou a dôsledkami politiky, ktorú robil Vladimír Mečiar. Naše postoje sú známe a ja nechcem byť tým, ktorý bez akéhokoľvek problému dokáže rehabilitovať činy, pri ktorých bolo podozrenie, že sa mohli štátne orgány podieľať na trestnej činnosti.
Rozoberali ste vo vedení strany aj možnosť ísť do takejto koalície?
- Nie, tento problém je v KDH vyriešený.
Čo by KDH získalo, keby bolo najbližšie štyri roky v opozícii?
- Každé postavenie nesie so sebou isté výhody aj nevýhody. Takéto rozhodnutie je pre každú politickú stranu skoro existenčné z hľadiska budúceho pôsobenia na slovenskej politickej scéne. Preto je celkom pochopiteľné, že tieto rozhodnutia sa rodia dlho a ťažko.
Je to ťažšie ako februárový odchod z vládnej koalície?
- Je to niečo podobné, ako rozhodnutie o odchode z koalície.
Dnes sa oficiálne stretáva SDKÚ-DS s SMK. Vás zatiaľ bývalí koaliční partneri nekontaktovali?
- Nie. My čakáme, že lídrom vo vyjednávaní by mal byť ten, čo dostal poverenie na zostavenie vlády. Ponuky z iných strán, iné stretnutia - nech sú to už akékoľvek - považujem za neformálne stretnutia, kde si môžeme vyjasniť stanoviská, ale nič záväzné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 14:18