StoryEditor

Tóth: Štát má financovať zahraničné vysielanie SRo

17.08.2005, 19:10
Autor:
TASRTASR

Štát má financovať zahraničné vysielanie Slovenského rozhlasu (SRo). Ministra kultúry SR Františka Tótha o tom presvedčili tri právne analýzy.
"Vyzerá to tak, že je povinnosťou štátu prispievať na zahraničné vysielanie," povedal v rozhovore pre TASR minister kultúry SR František Tóth. Minister tak uznal tvrdenia generálneho riaditeľa SRo Jaroslava Rezníka, že štát si túto povinnosť v štátnom rozpočte nesplnil. Hoci sa tu dostali do kontradikcie zákon o štátnom rozpočte a zákon o Slovenskom rozhlase, žiadne sankcie z toho podľa Tótha pre štát nevyplývajú. Minister však tvrdí, že podľa právnych analýz má rozhlas určité možností riešiť situáciu aj inak. Odkiaľ budú financie zabezpečené, bude známe až po stretnutí ministra s generálnym riaditeľom Rezníkom a zástupcami Rozhlasovej rady.
Na ročnú prevádzku vysielania Rádia Slovakia International (RSI), ktoré propaguje Slovensko v šiestich jazykoch, je podľa Rezníka tento rok potrebných 54 miliónov korún. Na zahraničné vysielanie, ktoré vzniklo krátko po osamostatnení SR, rozhlas nedostal peniaze od štátu už 2,5 roka. Kvôli nedostatku peňazí už riaditeľ pohrozil aj vypnutím krátkovlnného vysielania RSI, prepúšťaním pracovníkov a žalobou na štát.
Zdroje na prevádzku šiesteho okruhu SRo pravdepodobne bude musieť minister Tóth nájsť vo svojom rezorte. Rezník sa totiž už so žiadosťou o financie obrátil na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré disponuje 700 miliónmi korún na propagáciu Slovenska. To ho odkázalo na ministerstvo zahraničných vecí a to zase na ministerstvo kultúry. Už pred rokom aj poslanci mediálneho výboru NR SR uznali povinnosť štátu financovať zahraničné vysielanie a žiadali rezorty kultúry a financií o jeho zabezpečenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 16:00