StoryEditor

Smolíková: Stanovy ÚPN neriešia otázku vynášania spisov

25.09.2006, 17:57
Autor:
TASRTASR

Stanovy Ústavu pamäti národa (ÚPN) neriešia otázku, či si môže predseda Správnej rady vyžiadať originály spisov domov na preštudovanie. Pre TASR to uviedla predsedníčka Dozornej rady ÚPN Gabriela Smolíková.
"Je to skôr vec bádateľského poriadku a organizačného usporiadania archívu ÚPN," dodala. "Neviem o tom," odpovedala na otázku, či organizačný poriadok umožňuje vydať originály na preštudovanie mimo ústavu. "Nikto nevie, či si ich zobral domov na preštudovanie, alebo akým spôsobom tie dokumenty opustili ústav," upresnila Smolíková medializované informácie, podľa ktorých si bývalý predseda Správnej rady Ján Langoš spisy, ktoré dnes v ÚPN nevedia nájsť, vyžiadal na preštudovanie. "Nenachádzajú sa tam," potvrdila však, že ÚPN momentálne dokumenty nemá.
Smolíková upozornila, že originály spisov archív vydával von napríklad naskenovať. Pracovisko, kde sa skenovali totiž sídli v inej budove ako archív. "Dokumety sa musia vrámci Bratislavy prevážať, ale archív má stanovenú presnú lehotu, za ktorú sa musia vrátiť späť," uzavrela.
Hovorca ÚPN Michal Dzurjanin sa k problému nechcel vyjadrovať s odôvodnením, že na všetky otázky odpovedia na zajtrajšej tlačovej konferencií po skončení rokovania Správnej rady. Podľa podpredsedu rady Jána Ondriaša viaceré medializované informácie nezodpovedali skutočnosti a na brífingu ich uvedú na pravú mieru.
Podľa informácií TV Markíza a denníka Sme sa pred niekoľkými mesiacmi z ÚPN stratili originály štyroch spisov. S odvolaním na Smolíkovej informácie médiá uviedli, že posledný, kto mal dokumenty v ruke, bol Ján Langoš. Jeho najbližší spolupracovník v ÚPN Miroslav Lehký pre SME stratu spisu odmietol. "Materiál, ktorý si Langoš zobral, nebol v režime utajenia. Mnohé veci si za účelom štúdia brával, mal na to plné právo. Sám mal previerku," uviedol pre denník Lehký. Pokračoval, že to, čo celú vec komplikuje je, že Langoš nečakane tragicky zahynul a materiál je súčasťou jeho pozostalosti.
Ex-poslanec Jozef Banáš, ktorý sa už druhý rok snaží presvedčiť ÚPN, aby umožnil grafológom preskúmať originál jeho spisu, je z medializovaných informácií zaskočený. Samotný Langoš bol totiž podľa neho proti skúmaniu originálu mimo ÚPN. "Dokumenty o činnosti bezpečnostných zložiek štátu vo vlastníctve ústavu sú nenahraditeľným svedectvom o historickom období v ktorom vznikli, a sú kultúrnym dedičstvom. Na základe týchto skutočností originály archívnych dokumentov môžu byť požičané mimo ústavu len štátnym orgánom," odpísal Banášovi v januári minulého roku Langoš. ÚPN však s odvolaním na neexistenciu súdneho sporu neskôr neumožnil expertízu Ústavu súdneho inžinierstva ani priamo na vlastnej pôde.
Zákon o pamäti národa totiž hovorí o zapožičiavaní originálov spisov štátnym inštitúciám v prípade "sporu". Pravidlá pre zapožičiavane dokumentov mimo ústavu priamo predstaviteľom ÚPN však zákon nestanovuje. Uvádza sa v ňom ale, že podrobnosti o vzniku, činnosti a vzájomných vzťahoch organizačných zložiek ÚPN sa riadia stanovami, ktoré schvaľuje Správna rada.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:31