StoryEditor

SR nestiahne vojakov z Iraku po prijatí irackej ústavy

27.10.2005, 17:07
Autor:
TASRTASR
Slovensko neuvažuje o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku po schválení irackej ústavy v referende. Výsledok referenda v Iraku je ale potešujúci a môže byť základom, ktorý povedie k politickej a bezpečnostnej stabilite tejto krajiny, uviedol štátny tajomník ministerstva.

Slovensko neuvažuje o stiahnutí slovenských vojakov z Iraku po schválení irackej ústavy v referende. Vyhlásil to dnes štátny tajomník ministerstva obrany po stretnutí so svojim maďarským kolegom Lászlóom Fapálom.
Výsledok referenda v Iraku je podľa Fedora potešujúci a môže byť základom, ktorý povedie k politickej a bezpečnostnej stabilite tejto krajiny. "Sme však presvedčení o tom, a dennodenná skúsenosť nás o tom utvrdzuje, že v súčasnosti sa ešte neotvoril priestor pre stiahnutie našich vojakov z krajiny," povedal Fedor.
Slovenská jednotka plní podľa neho na základe mandátu Národnej rady SR v Iraku humanitárne poslanie a v operácii Iracká sloboda zostane dovtedy, pokiaľ táto potreba nepominie. "Slovenská vláda si je vedomá toho, že nechce udržiavať členov svojich ozbrojených síl na území Iraku, ak to nebude potrebné," ubezpečil štátny tajomník. Predpokladá, že v blízkom čase bude bezpečnostná situácia v Iraku témou diskusie na úrovni Bezpečnostnej rady OSN.
Podobne aj maďarský štátny tajomník potvrdil, že ani Maďarsko neodvolá svojich vojakov z Iraku. "Zostávame v Iraku do tej doby, pokiaľ OSN alebo NATO si to budú nárokovať," konštatoval. Maďarská republika tiež ponúkla vyslanie strážnej jednotky do Iraku, vytvoriť by sa mala na budúci rok.
Okrem zahraničných vojenských operácií hovorili partneri aj o reforme ozbrojených síl. Fapál priblížil skúsenosti Maďarska so zabezpečovaním služieb po prechode na plne profesionálnu armádu.
Témou bolo tiež flexibilné rozhodovanie ústavných orgánov o vysielaní jednotiek do medzinárodných operácií. Slovenské ministerstvo obrany pripravuje v tejto súvislosti novelu Ústavy SR.
Maďarsko upravilo svoju ústavu ešte v roku 1999 tak, aby o vysielaní jednotiek na požiadanie NATO nerozhodoval parlament, ale vláda. "To isté je potrebné urobiť aj v rámci síl Európskej únie," povedal maďarský štátny tajomník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 18:07