StoryEditor

Americkí vojaci budú v júli cvičiť na Slovensku

13.07.2005, 16:02
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku bude od 18. do 30. júla prvýkrát cvičiť 25 amerických príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana spolu s asi stovkou vojakov trebišovského práporu Pozemných síl SR vrátane tých, ktorí slúžili v Kosove.
Cvičenie sa uskutoční vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť a jeho cieľom je vzájomná výmena informácií, skúseností, taktiky a postupov týkajúcich sa mierových operácií. Americkí vojaci budú začlenení do jednotiek slovenských pozemných síl, aby sa dozvedeli, ako slovenskí vojaci vedú operácie na udržanie mieru a stability v Kosove a aby sa s nimi podelili o skúsenosti z Afganistanu a Iraku. Slovenskí a americkí vojaci budú precvičovať komunikáciu a kooperáciu v podmienkach multinárodného prostredia. Táto aktivita podporuje požiadavky pre bezpečnosť Slovenska a USA a operácií NATO.
Otvárací ceremoniál sa uskutoční 18. júla o 14.00 hod v Lešti a po ňom bude nasledovať tlačová konferencia za účasti veliteľa pozemných síl SR generála Milana Maxima, veliteľa práporu Národnej gardy v Indiane Timothyho Riggsa, ako aj slovenských a amerických vojakov.
Indiana začiatkom 20. storočia zažila veľký príliv slovenských imigrantov. Krátko po osamostatnení Slovenska, požiadali vedúci predstavitelia Indiany o partnerstvo so SR v rámci programu Ministerstva zahraničných vecí USA určeného na posilnenie zväzkov slobodných krajín. Národná garda štátu Indiana je súčasťou záložných vojenských síl USA a podobne ako SR zohráva významnú úlohu v medzinárodných mierových operáciách a vojne proti terorizmu. Vojaci zo Slovenska a Indiany dnes slúžia spolu v Kosove a Iraku.
TASR o tom informovala Margareta Cehláriková z amerického veľvyslanectva.
ka som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 22:29