StoryEditor

Odobry zvolajú protestné zhromaždenie na boj proti chudobe

28.09.2005, 19:21
Autor:
TASRTASR

Protestné zhromaždenie pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe sa uskutoční 15. októbra na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Na dnešnom rokovaní o tom rozhodol snem Konfederácie odborových zväzov SR.
Viceprezident KOZ SR Eugen Škultéty tvrdí, že na Slovensku je veľmi zložitá sociálna situácia, keď sa na hranicu chudoby dostávajú aj zamestnaní občania. V SR máme najnižšie mzdy spomedzi krajín EÚ a po Poľsku najvyššiu mieru nezamestnanosti, dodal.
Na sneme prerokovali Posolstvo delegátov 5. zjazdu KOZ SR, vyzývajúce vedenie odborov na hľadanie spojencov s politickými subjektmi, ktoré majú príbuzný program v riešení sociálnych otázok. Posolstvo sa orientuje najmä na stranu Smer - sociálna demokracia, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou získa podporu odborárov v budúcoročných parlamentných voľbách. Odbory svojho času v parlamentných voľbách výrazne podporili protimečiarovskú koalíciu, ktorá na Slovensku s obmenou SDĽ a ANO vládne na Slovensku siedmy rok. V súčasnosti sú vzťahy KOZ SR s vládnucou pravicovou koalíciou minimálne vzhľadom na názorové rozdiely v riešení sociálnej situácie občanov, uviedol prezident KOZ SR Ivan Saktor.
Odborárski lídri o spoluprácu v tripartitných rokovaniach a sociálnych veciach požiadali aj ďalšie politické strany. Ústretovejšie zareagovala len KSS. SDKÚ odpovedala vlastnou programovou víziou o riešení sociálnych otázok, ktorá však nie je v súlade s predstavami odborov. KDH, SMK, ĽS-HZDS a ANO na odborársku výzvu nereagovali.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 05:24