StoryEditor

Kubiš pripravil pre vládu návrh na odvolanie a vymenovanie 9 veľvyslancov

10.01.2007, 17:37
Autor:
TASRTASR

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš tento mesiac pripravil pre vládu balík návrhov na odvolanie deviatich slovenských veľvyslancov a na vymenovanie ich nástupcov.
Potvrdil, že medzi odvolanými je aj časť veľvyslancov, ktorí na jeho výzvu v novembri minulého roku podali rezignáciu zo svojich funkcií, keďže boli straníckymi nominantmi minulej vlády.
"Časť je tam, ale drvivá väčšina vlastne končí v tej pravidelnej regulárnej dobe po ukončení obdobia pôsobenia medzi tromi až štyrmi rokmi," uviedol pre novinárov. Bližšie o menách hovoriť nechcel.
Podľa opozičných poslancov by medzi odvolanými mali byť Alojz Mészáros (SMK) pôsobiaci vo Švédsku, Viktor Bauer (SMK) v Turecku, Dagmar Babčanová (KDH) vo Vatikáne a Ladislav Ballek (bývalá SDĽ) v ČR. Predčasne odvolaným z nich by mal byť len Alojz Mészáros, ktorého prezident do funkcie vymenoval len minulý rok. Opozícia označila Kubišov spôsob odvolávania za znepokojujúci, neprofesionálny a nešťastný krok. Bývalý štátny tajomník MZV SR za SMK József Berényi uviedol, že šéf diplomacie mal najprv začať s obsadzovaním veľvyslaneckých postov, kde Slovensko nemá zastúpenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:05