StoryEditor

Unilever: V stiahnutej omáčke ide pravdepodobne o vínan vápenatý

18.02.2007, 19:56
Autor:
TASRTASR

V tatárskej omáčke Hellmann´s stiahnutej z predaja ide pravdepodobne o vínan vápenatý. Uvádza sa to v stanovisku generálneho riaditeľa spoločnosti Unilever Slovensko Ľubomíra Bratka poskytnutom TASR. Testy na vzorke tatárskej omáčky urobilo laboratórium molekulovej spektroskopie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe. "Kryštáliky podobné sklu môžu vzniknúť pri dlhodobom skladovaní tatárskej omáčky kryštalizáciou kyseliny vínnej, ak je napríklad vyššia tvrdosť vody. Vínan vápenatý je obvyklou a schválenou látkou v potravinách podľa smernice EÚ," konštatuje Bratko. Vzorky na detailné posúdenie má firma prisľúbené od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) na pondelok 19. februára.
Na trhu by sa už nemalo nachádzať tatárska omáčka Hellmann´s, balenie 250 ml=245 g, dátum spotreby do 27.3.2007, výrobná šarža L62690A624 23:49. Zároveň spoločnosť Unilever doposiaľ nezaznamenala na 24-hodinovej telefonickej linke ani jednu sťažnosť spotrebiteľov súvisiacu s výskytom cudzích predmetov.
Súčasne uskutočnil výrobca Unilever v Českej republike vlastné šetrenie a testy. Laboratórium preskúmalo referenčnú vzorku rovnakej šarže, ktorá je pre podobné prípady uchovaná v závode. Z tejto vzorky sa podarilo izolovať čiastočky asi milimeter veľké, vzhľadovo podobné tým, ktoré našla vo výrobku ŠVPS. "Kryštáliky boli ľahko rozdrviteľné, pri ich drvení sa vytváral jemný prášok až transparentný film, čo vylučuje že ide o sklo. Kryštáliky mali veľmi pravidelný tvar, čo je ďalší rozdiel oproti sklu, ktoré je amorfné - nekryštalické. Vzorky kryštálikov merali infračervenou spektroskopiou. Pri porovnaní s knižnicou infračervených spektier sa zistili 100-percentnú zhodu so spektrom vínanu vápenatého so stopami vaječnej bielkoviny," vysvetľuje v stanovisku vedúca pražského laboratória Miroslava Novotná. Podľa spoločnosti to smeruje k potvrdeniu predpokladu, že nejde o sklo. "Kryštáliky vznikajú prirodzeným procesom podobne ako pri víne, kde sú dokonca kvalitatívnym ukazovateľom archívnych vín vyrábaných prirodzenou metódou. Smerodajné sú, samozrejme, testy výrobku, ktorý skúmala ŠVPS, a ktorý podrobia testom v nezávislom laboratóriu.
ŠPVS označila spomínaný výrobok pre spotrebiteľa za nebezpečný, pretože v tatárskej omáčke zistila drobné kúsky skla. Spotrebitelia sa v prípade otázok môžu obrátiť na 24-hodinovú infolinku 0850 123 850.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 20:49