StoryEditor

Najväčšiu dôveru má premiér a prezident

16.03.2007, 09:50
Autor:
SITASITA
Predseda vlády Robert Fico a šéf najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico je stále najdôveryhodnejším slovenským politikom. Na prelome februára a marca mu dôveru vyslovilo 45,6 percenta oslovených.

Predseda vlády Robert Fico a šéf najsilnejšej koaličnej strany Smer-SD Robert Fico je stále najdôveryhodnejším slovenským politikom. Na prelome februára a marca mu dôveru vyslovilo 45,6 percenta oslovených. Druhým najdôveryhodnejším slovenským politikom je prezident Ivan Gašparovič, ktorého tak vníma 27,1 percenta občanov. Prvú trojku najdôveryhodnejších politikov uzatvára minister vnútra a podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák, ktorý má dôveru 14,4 percenta oslovených. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, ktorý uskutočnila 28. februára až 6. marca na reprezentatívnej vzorke 1 104 oslovených. Odpovedali na otázku "Ktorým osobnostiam verejného a politického života najviac dôverujete?" Každý respondent mohol uviesť tri mená. V súčasnosti nikomu nedôveruje 14 percent oslovených.
Štvrtá priečka s podporou 13,9 percenta oslovených patrí šéfovi národniarov Jánovi Slotovi. Nasleduje predseda SMK Béla Bugár, ktorému dôveruje 11, 3 percenta oslovených. V prvej desiatke najdôveryhodnejších politikov je aj líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar (9,5%), expremiér a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda (7,9%), podpredsedovia SDKÚ-DS Iveta Radičová (7,1%) a Ivan Mikloš (6,6%) a exminister spravodlivosti a poslanec za KDH Daniel Lipšic (5,6%).
Za najviac nedôveryhodného občania označili expremiéra Mikuláša Dzurindu. Toho tak vníma 38,4 percenta oslovených. Predsedov dvoch súčasných koaličných strán Vladimíra Mečiara a Jána Slotu ako nedôveryhodných vníma približne rovnaký počet občanov - vyše 33 percent. Premiér Fico je nedôveryhodný pre 20,1 percenta oslovených. Piatym najnedôveryhodnejším politikom je predseda SMK Béla Bugár (18,1%). Tieto údaje vyplynuli z odpovedí respondentov na otázku "Ktorým osobnostiam verejného a politického života najviac nedôverujete, kto Slovenskej republike najviac škodí?" Opäť mohol každý respondent uviesť tri mená. Odpoveď "nedôverujem všetkým" uviedli 6,4% opýtaných.
Podrobnejšie informácie prinesie agentúra SITA v tabuľke s názvom Tab: Najväčšiu dôveru má premiér a prezident.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:52