StoryEditor

Konferencia prerokovala možné zmeny v medziparlamentnej spolupráci

25.05.2007, 18:10
Autor:
TASRTASR

Bratislavská Konferencia predsedov parlamentov krajín Európskej únie (EÚ) prerokovala dnes správu pracovnej skupiny, ktorá pod gesciou Národnej rady (NR SR) pripravila súbor odporúčaní na zlepšenie koordinácie práce národných parlamentov a ich spolupráce s inštitúciami EÚ.
Jednou z najdiskutovanejších častí správy bol mechanizmus striedania predsedníctiev Konferencie predsedov parlamentov, ktorý by sa mal prijať práve v Bratislave. Podľa neho by predsedníctvo automaticky preberala krajina, ktorá v druhom polroku predchádzajúceho roku predsedala Európskej rade. Doposiaľ je totiž predsedníctvo konferencie založené na dobrovoľnej báze.
Nový mechanizmus podporil aj predseda Národného zhromaždenia slovinského parlamentu France Cukjati, ktorý prízvukoval potrebu štandardizácie medziparlamentej spolupráce. Vedenie konferencie predsedov parlamentov by sa podľa neho malo harmonizovať s rotáciou predsedníctva v Európskej rade.
Predseda maltského parlamentu Anton Tabone však vyjadril výhradu k navrhovanému systému, keďže niektoré krajiny by tak prišli o príležitosť byť predsedajúcou krajinou konferencie predsedov zákonodarných zborov.
Predseda NR SR Pavol Paška na margo správy pracovnej skupiny uviedol, že sa zameriava na zlepšenie koordinácie medzi jednotlivými fórami medziparlamentnej spolupráce, vrátane internetovej komunikácie a obsahuje návrh na znižovanie nákladov.
Rozhodnutie o vytvorení tejto pracovnej skupiny padlo na predchádzajúcej Konferencii predsedov parlamentov štátov EÚ v Kodani. Cieľom bolo analyzovať možnosti zmien v usmerneniach prijatých v Haagu v roku 2004, ktoré určujú princípy fungovania medziparlamentnej spolupráce, posilnenie spolupráce s Európskym parlamentom a Európskou komisiou, ako aj zlepšenie koordinácie medzi národnými parlamentmi. Na riešeniach zmien haagskych usmernení sa zatiaľ nepodarilo vyrokovať konsenzus, preto boli zo správy vyňaté a na základe návrhu slovenskej strany bude práca na nich pokračovať počas nasledujúceho predsedníctva.
Diskusiou o medziparlamentnej spolupráci delegáti ukončili dnešný prvý rokovací deň. Pokračovať budú v sobotu na tému zvyšovania európskeho národného povedomia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:59