StoryEditor

List zo Šanghaja vyvolal protiofenzívu

19.03.2006, 23:00
Slovenské úrady začali ofenzívu proti žiadateľom o prácu z chudobnej a málo rozvinutej čínskej provincie Zheiang. Urobili tak po upozornení nášho konzulátu v Šanghaji na rapídny nárast počtu žiadostí o vízum od občanov z tejto oblasti.
Slovenské úrady začali ofenzívu proti žiadateľom o prácu z chudobnej a málo rozvinutej čínskej provincie Zheiang. Urobili tak po upozornení nášho konzulátu v Šanghaji na rapídny nárast počtu žiadostí o vízum od občanov z tejto oblasti. Konzulát konštatoval, že žiadatelia nemajú dostatočnú kvalifikáciu, základné hygienické návyky a predstavujú aj zdravotné riziko.
Čínske veľvyslanectvo v SR nemá o tejto veci žiadne informácie. Podľa štátneho tajomníka rezortu slovenskej diplomacie Józsefa Berényiho by sa na oficiálne čínske orgány obrátili, ak by skutočne došlo k masívnemu nárastu počtu žiadostí o azyl. "Požiadali by sme ich o vysvetlenie, čo to znamená a prečo sa to deje."

Kontrola sa sprísnila
List to Šanghaja mal na našom území okamžité dôsledky. "Usmernili sme všetky úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na nevyhnutnosť dôsledne dodržiavať podmienky udeľovania povolenia na zamestnanie cudzincovi," potvrdila pre HN hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Katarína Belická. Úrady musia dôsledne overiť každý doklad o odbornom vzdelaní a kvalifikácii. Na základe upozornenia konzulátu dostane u nás prácu len Číňan, ktorý je špecializovaný majster vo svojom odbore - má za sebou viac než osemnásť rokov praxe.
Naše úrady navyše musia vždy prihliadnuť na aktuálnu situáciu na trhu práce a zvážiť, či voľné pracovné miesto nemôže obsadiť najskôr náš nezamestnaný. "Prístup týchto osôb na Slovensko sa obmedzil, pretože nedostali pracovné povolenia," hovorí zástupca riaditeľa Úradu hraničnej a cudzineckej polície Miroslav Záborský. Ako dodal, v tejto súvislosti už zvýšili kontrolu. "Ak by sme zistili nezrovnalosti, či už sfalšované doklady alebo iné problémy, môžeme skúmať, či ich pobyt na území SR je zákonný."

Posledné slovo má lekár
Podľa riaditeľa bratislavského úradu práce Pavla Hanusku sú veľmi dôležité aj zdravotné testy. Konzulát totiž upozornil aj na riziko, že čínski žiadatelia o prácu môžu mať hepatitídu typu B (žltačku, ktorá sa prenáša najmä krvou a pohlavným stykom). Vedúca oddelenia hygieny a výživy Úradu verejného zdravotníctva v Košiciach Margita Kaplánová upozorňuje: "Tento typ hepatitídy nepatrí medzi rizikové ochorenia s možnosťou nákazy. Prenáša sa totiž krvnou cestou, nie osobným dotykom."
Pred nástupom do zamestnania v oblasti gastronómie musí každý žiadateľ absolvovať vstupnú zdravotnícku prehliadku. "Je na posúdení samotného lekára, ktorý prehliadku vykonal, či zdravotný preukaz udelí aj človeku s hepatitídou B," poznamenala Kaplánová. U človeka s podozrením na túto chorobu sa to posudzuje cez prítomnosť tzv. austrálskeho antigénu. Podľa upozornenia konzulátu si čínski žiadatelia o prácu zabezpečili dobré krvné testy krátkodobou akupunktúrnou liečbou. Hladina antigénu sa ňou znížila len dočasne.

Čo sa píše v liste zo Šanghaja:
- Žiadatelia sú z provincie Zhejiang, ktorá je málo rozvinutá, chudobná, charakteristická nízkou životnou a vzdelanostnou úrovňou obyvateľstva.
- V drvivej väčšine prípadov nemajú žiadne alebo len minimálne skúsenosti v oblasti gastronómie.
- Podľa čestného vyhlásenia firmy, ktorá ich chce v SR zamestnať, sú špecialistami na čínsku gastronómiu, ktorých nemôžu nahradiť slovenskí občania.
- Pracovať mali za 15- až 26- tisíc korún, sami však o výške svojej mzdy nevedeli.
- Pred zdravotnými testmi sa podrobili akupunktúrnej liečbe, aby dosiahli negatívne výsledky testov na hepatitídu.
- Viacerí občania tejto provincie chceli na Slovensku aj podnikať, no na pohovoroch sa zistilo, že majú len základné vzdelanie, neovládajú predpisy v oblasti podnikania v ČĽR, ani v SR a nemajú žiadne alebo len minimálne skúsenosti.

Cudzinci z vybraných krajín pracujúci na Slovensku v roku 2004
Česká republika

512

Francúzsko

166

Maďarsko

87

Rakúsko

110

Nemecko

232

Poľsko

224

Veľká Británia

127

Bielorusko 12
Bulharsko 46
Chorvátsko 37
Rumunsko 53
Rusko 56
Ukrajina 292
Čína 49
Kórejská republika 61
Malajzia 39
Zdroj: ÚPSVaR SR
01 - Modified: 2003-02-19 16:57:05 - Feat.: 0 - Title: Chrípkové prázdniny na viacerých školách Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 04:07