StoryEditor

MV SR plánuje zavedenie a prideľovanie nového identifikátora fyzických osôb

05.01.2006, 07:34
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo vnútra SR plánuje zavedenie a prideľovanie nového identifikátora fyzických osôb. Pôjde o alfanumerickú množinu znakov pre každú osobu evidovanú v registri obyvateľov.
Nový identifikátor bude slúžiť na komunikáciu medzi informačnými systémami verejnej správy a na identifikáciu osoby pre vydanie certifikátu pre zaručený elektronický podpis. Využívať sa bude aj pre tie služby verejnej správy prostredníctvom internetu (e-government), ktoré nebudú vyžadovať zaručený elektronický podpis a budú tak mať len informačné účely.
Na rozdiel od rodného čísla nový identifikátor v súlade so smernicami Európskej únie nebude obsahovať žiadnu informáciu, z ktorej by bolo možné odvodiť údaj charakterizujúci určenú osobu, napríklad pohlavie, vek, či rasu. Jeho štruktúra bude zvolená tak, aby mohla byť využívaná v identifikačných prostriedkoch, ako sú čipové karty. Vyplýva to z návrhu Koncepcie zavedenia jednoznačného identifikátora pre komunikáciu medzi informačnými systémami verejnej správy a vytvorenie jednoznačného identifikátora obyvateľa z rodného čísla, ktorý ministerstvo vnútra predložilo na medzirezortné pripomienkovanie. K realizácii koncepcie by malo podľa plánov dôjsť do 31. júla tohto roka.
Zmena si vyžiada konsolidáciu registrov obyvateľov a rodných čísel, aby sa odstránili duplicity údajov. V súčasnosti existuje približne 30 tisíc duplicitných rodných čísel. Ministerstvo vnútra bezplatne vydá nové doklady takto dotknutým osobám. Zabezpečí tiež on-line pripojenie jednotlivých matrík v obciach s pôrodnicami, aby sa zamedzilo vytváraniu ďalších chýb v registroch.
Zavedenie Jednoznačného identifikátora fyzických osôb (JIFO) si vyžiada tiež zmenu zákonov o rodnom čísle a registri obyvateľov. Rezort vnútra pre splnenie úlohy dočasne posilní pracoviská sekcie verejnej správy, Registra obyvateľov a Úradu informatiky a telekomunikácii o približne 20 ľudí. Finančné náklady rezort vyčíslil na 60,5 miliónov Sk.
V súčasnosti najdôležitejšími identifikátormi fyzických osôb sú rodné číslo, počítačové číslo informačného systému registra obyvateľov, daňové identifikačné číslo a identifikačné čísla v systémoch sociálneho a zdravotného poistenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:38