StoryEditor

Smer môže iba padnúť, šancu majú iní

Smer-sociálna demokracia už narazil na voličský strop, priestor na rast preferencií majú ešte ĽS-HZDS a SDKÚ-DS. Sociológ Pavel Haulík dodáva, že volebný zisk sociálnych demokratov bude v skutočnosti nižší ako signalizujú prieskumy.
Smer-sociálna demokracia už narazil na voličský strop, priestor na rast preferencií majú ešte ĽS-HZDS a SDKÚ-DS. Sociológ Pavel Haulík dodáva, že volebný zisk sociálnych demokratov bude v skutočnosti nižší ako signalizujú prieskumy. Podľa politológa Pavla Marchevského sa preto sústredia na udržanie terajších voličov. "Chceli by sme také výsledky, aby sme mohli vládnuť sami," avizuje podpredseda Smeru Pavol Paška.

Čo spája Dzurindu s Mečiarom
V diametrálne odlišnej situácii je vládna SDKÚ. Jej súčasné preferencie sú na minime, hovorí Haulík. Podľa neho je únia v očiach potenciálnych voličov pomerne čitateľná - preto očakáva jej vzostup. Ďalším bonusom môže byť pre stranu Mikuláša Dzurindom nízka účasť v júnových voľbách, keďže prívrženci unionistov k urnám určite prídu. Otvorený priestor má aj ľudová strana. "Klesla veľmi hlboko, keď sa začala hlásiť k stredopravej politike. Teraz, keď sa zastavila privatizácia, voliči začínajú hnutie opäť vnímať ako staré dobré HZDS," podotkol Haulík. Optimizmus neskrýva ani podpredseda strany Viliam Veteška. "Dôležité je, že starí dobrí voliči HZDS sa vždy zmobilizovali a k voľbám prišli." Nízka účasť pomôže podľa analytikov aj tzv. stabilným stranám: KDH, SMK, SNS a KSS.

Dve tváre slobodných
Rozdielne vnímajú analytici šance Slobodného fóra, ktoré sa v prieskumoch zatiaľ posilňuje. "Presadzujú stredové hodnoty, ktoré by sa mohli zapáčiť ešte nerozhodnutým voličom," odhaduje Marchevský. Naopak, Haulík vidí riziko v pomerne nízkej stabilite voličskej základne slobodných. "Nové strany pár mesiacov pred voľbami zvyknú vykazovať pomerne dobrý výsledok, ale ku koncu kampane išli dole." Strana môže doplatiť na prechod časti voličov k SDKÚ, no môže to platiť aj obrátene. "Fórum môže ťažiť zo zatiaľ neskompromitovanej povesti, SDKÚ zo skúseností z vládnutia," vysvetľuje Marchevský. Šéf volebného tímu fóra Vladislav Chlipala si pochybnosti nepripúšťa - orientujeme sa na strednú vrstvu, na ktorú iní zabúdajú.

Tunelovanie voličov
Sociológ Haulík už nevidí veľký priestor ani na preskupovanie voličov. Jednou z výnimiek môže byť súboj o liberálne hlasy, kde sa zrejme stretnú SDKÚ, SF, ANO či čiastočnej aj sociálni demokrati. "Našimi stredovými riešeniami sme schopní osloviť aj liberálneho voliča," avizuje Paška. Jeho strana už odobrala časť sympatizantov ĽS-HZDS, ktorých podľa Pašku zaskočili "Mečiarove nečitateľné riešenia". Boja o túto skupinu prívržencov sa nemieni vzdať ani ľudová strana. "Teraz sa síce prikláňajú k Smeru, ale nakoniec sa vrátia," domnieva sa Veteška. Ani tieto voľby sa úplne nezaobídu bez "maďarskej" karty. SNS musí čeliť konkurencii najmä Smeru a ĽS-HZDS. "Očakávam, že už aj strana, ktorá doteraz bola vo vláde s SMK, ju preberie, inak to robia už všetci ostatní," sťažuje sa podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Pomerne stabilizovaný okruh voličov SMK čaká tentoraz útok zľava - maďarskí voliči celkom imponujú KSS. "Majú rovnaké sociálne problémy ako ostatní," tvrdí podpredseda KSS Karol Ondriaš.

Prečo si ich ľudia vyberajú?
Smer-SD
1. Zaujíma sa o problémy obyčajných ľudí. (58 %)
2. Presadzuje názory, postoje a hodnoty, s ktorými sa stotožňujem. (56 %)
3. Dôverujem jej najvyšším predstaviteľom. (23 %)
SDKÚ-DS
1. Na základe jej doterajšieho pôsobenia na politickej scéne. (63 %)
2. Dokáže zabezpečiť ďalší rozvoj, prosperitu Slovenska. (47 %)
3. Presadzuje názory, postoje a hodnoty, s ktorými sa stotožňujem. (44 %)
SF
1. Presadzuje názory, postoje a hodnoty. s ktorými sa stotožňujem. (59 %)
2. Zaujíma sa o problémy obyčajných ľudí. (39 %)
3. Ešte sa neskompromitovala. (34 %)
KDH
1. Presadzuje názory, postoje a hodnoty, s ktorými sa stotožňujem. (69 %)
2. Na základe jej doterajšieho pôsobenia na politickej scéne. (39 %)
3. Má tradíciu. (33 %)

Výsledky prieskumov agentúr sa odlišujú*
 

ÚVVM 

Markant

Focus

Smer-SD 34,5 32,1 32,4
ĽS-HZDS 12,8 10,7 11,5
SDKÚ-DS 11,5 11,2 7,5
SMK 9,6 11 11,1
SF 8 5,5 6,6
KDH 7,6 10,6 10,2
SNS 7,3 8 8,7
KSS 3,6 5,2 5
HZD 2,6 2 2,9
ANO 1,8 2,1 2,3
* marec 2006
Zdroj: ÚVVM ŠÚ SR, Markant, Focus
01 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuna má v talóne ešte "Jašina" 02 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V hnutí čakajú na peniaze 03 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: STV prehrala súd 04 - Modified: 2003-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcú zrušiť ministerstvo privatizácie
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 13:21