StoryEditor

NR SR zamietla návrhy na zákaz privatizácie

27.10.2005, 13:38
Autor:
TASRTASR

Parlament dnes odmietol dva opozičné návrhy smerujúce k zákazu, respektíve pozastaveniu privatizácie prirodzených štátnych monopolov.
Poslanci za KSS navrhovali v zákone o zákaze privatizácie strategicky dôležitých podnikov zastaviť privatizáciu v podnikoch, v ktorých má štát alebo FNM významnú účasť, predovšetkým v odvetviach plynárenstva, energetiky, dopravy, pôšt a telekomunikácií, strojárenstva a všeobecného strojárstva, poľnohospodárstva, lesného hospodárstva, zdravotníctva a školstva.
Podporu pléna nezískal ani návrh skupiny poslancov ĽS-HZDS o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby, ktorým chceli na najbližších päť rokov pozastaviť privatizáciu Železníc SR a Slovenských elektrární.
Poslanci nepodporili ani novelu zákona o sídlach a obvodoch súdov. Predkladatelia, Katarína Tóthová a Milan Cagala (obaja ĽS-HZDS) v nej navrhovali znovu zriadiť okresné súdy v Malackách a Novom meste nad Váhom.
Zákonodarcovia Smeru neuspeli s dvoma novelami o katastrálnom úrade a o povinnom zmluvnom poistení.
Do druhého čítania poslanci postúpili novelu Občianskeho zákonníka Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD). Súd podľa novely bude mať povinnosť rozhodnúť v prípadoch, že občan nemôže využívať svoj majetok, pretože je obklopený cudzími pozemkami, nemá k nemu prístup a majitelia okolitých pozemkov nechcú dať súhlas na prechod cez ich územie.
Plénum podporilo aj zákon o registrácii odrôd pestovaných rastlín a uvádzaní množiteľného materiálu pestovaných rastlín na trh. Zákon upravuje práva a povinnosti pri registrácii odrôd a klonov rastlín a uvádzaní ich semien na trh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 03:31