StoryEditor

Platy a odmeny štátnych a verejných funkcionárov by mali byť verejné

25.08.2005, 11:35
Autor:
TASRTASR
Hovorí o tom návrh novely zákona o slobodnom prístupnom k informáciám, ktorý dnes schválila vláda. "Pokiaľ je osoba, navyše v riadiacej funkcii, platená z peňazí daňových poplatníkov, tak by jej príjem nemal byť utajovaný a mal by byť verejne známy," domnieva sa minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

Platy a odmeny štátnych a verejných funkcionárov platených z daní občanov by mali byť verejné.
Hovorí o tom návrh novely zákona o slobodnom prístupnom k informáciám, ktorý dnes schválila vláda. "Pokiaľ je osoba, navyše v riadiacej funkcii, platená z peňazí daňových poplatníkov, tak by jej príjem nemal byť utajovaný a mal by byť verejne známy," domnieva sa minister spravodlivosti Daniel Lipšic. Týkať sa to podľa neho nebude štátnych podnikov, patriť by sem však mala napríklad Národná banka Slovenska.
Novela zúži okruh chránených osobných údajov súvisiacich s verejnou činnosťou takýchto osôb. Rovnakým spôsobom sa navrhuje upraviť sprístupňovanie osobných údajov o ľuďoch, ktorí nadobudli majetok od štátu, obcí, samosprávnych krajov či verejnoprávnych inštitúcií. "Návrh upravuje tiež situáciu, aby neboli možné neverejné rokovania obecných alebo krajských samosprávnych zastupiteľstiev pri rozhodovaní o odmenách starostov, poslancov alebo zamestnancov," priblížil Lipšic.
Zverejňovanie platových údajov predstavených v štátnej službe sa zdalo byť široko upravené vicepremiérovi Pálovi Csákymu, ktorý však nakoniec uznal argumenty Lipšica. Ministerstvu hospodárstva sa zase nepáčilo zverejňovanie osobných údajov o členoch hodnotiacich komisií, ktorí sa podieľajú na rozhodovaní o poskytnutí verejných prostriedkov. Štátny tajomník rezortu László Pomothy tiež od pripomienky ustúpil.
Lehota na vybavenie žiadosti o sprístupnenie informácie sa skráti na osem pracovných dní. Navrhuje sa tiež zachovať platný stav, aby neboli obmedzené informácie k správnym konaniam, k ich výsledku a priebehu.
Ministerstvo vnútra pôvodne v novele priestupkového zákona navrhovalo vypustiť priestupok za porušenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Rezort spravodlivosti sa nakoniec s vnútrom dohodli, že tento priestupok ostane zachovaný v rámci novelizácie infozákona. Za vedomé zverejnenie nepravdivých informácií alebo porušenie práva na sprístupnenie informácií bude hroziť pokuta do 50 tisíc korún.
Zmeny by mali platiť od januára budúceho roku.
UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

mab pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 00:57