StoryEditor

Nová budova SND je po 21 rokoch otvorená

15.04.2007, 09:49
Autor:
TASRTASR

Nová budova Slovenského národného divadla v Bratislave, ktorú stavali dva politické režimy dvadsaťjeden rokov, bola dnes oficiálne otvorená. Symbolickú pásku prestrihli spoločne krátko po siedmej hodine večer prezident SR Ivan Gašparovič, minister kultúry Marek Maďarič a predseda parlamentu Pavol Paška. Hlavný vchod do nového domova Činohry, Opery a Baletu SND odhalili za zvukov skladby Richarda Straussa Tak vravel Zarathustra. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili známe osobnosti kultúry, ale aj predstavitelia súčasnej i minulej vlády.

V úvodnom príhovore riaditeľka SND Silvia Hroncová poďakovala bývalým i súčasným ministrom kultúry a financií, zamestnancom divadla, kultúrnej verejnosti a občianskym iniciatívam. "Želám si, aby sa SND stalo dôstojným domovom všetkých divadelníkov na Slovensku. Želám si, aby toto divadlo milovali diváci, aby k nám chodili, aby sa tu dobre cítili," povedala riaditeľka.

Minister kultúry Marek Maďarič v príhovore o SND povedal, že je inštitúciou celonárodného významu nielen svojím osobitným postavením, ale tisíckami vynikajúcich predstavení, ktoré ponúklo svojim divákom počas takmer 90 ročnej existencie.

Súčasťou otvorenia bol aj galavečer v Opernej sále, počas ktorého na jednoduchom pódiu s bielou lipou, symbolom SND, vystúpili viacerí slovenskí umelci so známymi opernými áriami. Rovnako ako v prípade otvorenia historickej budovy SND 1. marca 1920 ako prvá zaznela predohra k opere Bedřicha Smetanu Hubička v podaní Orchestra Opery SND.

V novej budove na brehu Dunaja, v ktorej sa okrem iného nachádza aj dvesto kancelárií, sa už v januári 2007 začala neverejná skúšobná prevádzka. Svoj repertoár a pripravované premiéry skúšali operný, činoherný i baletný súbor SND. Po prekonaní viacerých technických problémov a podrobných skúškach všetkých zariadení bol termín otvorenia 14.apríl 2007 dodržaný.

Otvárací ceremoniál bude pokračovať aj zajtra predstavením inscenácie Tančiareň v hlavnej úlohe s Ladislavom Chudíkom.

kle dam

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:19