StoryEditor

Rezort kultúry navrhuje kompromis v správe novostavby SND

24.01.2006, 18:12
Autor:
TASRTASR
Minister kultúry František Tóth dnes predložil poverenému generálnemu riaditeľovi SND Mariánovi Chudovskému kompromisný návrh na riešenie vyhrotenej situácie okolo Správcovskej spoločnosti SND. Proti jej založeniu umelci protestujú, pretože podľa nich by bolo národné divadlo v dokončenej novostavbe SND podnájomníkom.
Minister kultúry František Tóth dnes predložil poverenému generálnemu riaditeľovi Slovenského národného divadla (SND) Mariánovi Chudovskému kompromisný návrh na riešenie vyhrotenej situácie okolo Správcovskej spoločnosti SND. Proti jej založeniu umelci protestujú, pretože podľa nich by bolo národné divadlo v dokončenej novostavbe SND podnájomníkom.
V návrhu minister Tóth prisľúbil kroky vedúce k zrušeniu Správcovskej spoločnosti SND. Navrhovanú dohodu zatiaľ Chudovský nepodpísal, rozhodnúť sa má v stredu.
Podľa návrhu dohody medzi ministerstvom a divadlom má pracovná skupina pokračovať v hľadaní optimálneho riešenia otázky správy Novostavby SND. Národné divadlo pritom má predložiť do 7. februára nový návrh riešenia spravovania novostavby, ktorý bude základom pre hľadanie konečnej podoby správy budovy.
"Ministerstvo kultúry SR v zmysle zákona požiada do 7. februára 2006 o súhlas na zrušenie príspevkovej organizácie Správcovská SND Ministerstvo financií SR. Po odsúhlasení zrušenia Správcovskej SND Ministerstvom financií SR vykoná Ministerstvo kultúry SR všetky právne kroky na jej zrušenie," uviedla pre TASR k návrhu hovorkyňa rezortu kultúry Martina Pavlíková. Novostavbu SND bude tak do doby kolaudácie spravovať tak ako doteraz, Správa kultúrnych zariadení MK SR, ktorá je dlhoročným investorom a súčasne správcom budovy Novostavby SND.
"Zo strany pána Chudovského bol návrh hodnotený ako ústretový a akceptovateľný. Na žiadosť povereného generálneho riaditeľa Činohry SND Martina Hubu si však vyžiadal čas na prípadný podpis dohody do stredajšieho popoludnia," konštatovala Pavlíková.
Na protest voči konaniu ministerstva kultúry vo vzťahu k SND oznámil v pondelok zastupujúci riaditeľ Činohry SND Martin Huba, že z funkcie odstupuje a z SND odchádza.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:33