StoryEditor

AI: Na Slovensku v roku 2005 pretrvávali správy o diskriminácii Rómov

23.05.2006, 14:46
Autor:
TASRTASR

V uplynulom roku podľa výročnej správy Amnesty International pretrvávali na Slovensku správy o diskriminácii Rómov v súkromnom aj verejnom sektore, vrátane nedostatočného prístupu Rómov ku vzdelaniu a bývaniu.
Správa AI, ktorú vypracoval odborník v Londýne a nepodieľala sa na nej slovenská pobočka organizácie, spomína problém rómskych detí, ktoré často zlyhávajú pri vstupných testoch na základné školy a umiestňujú ich potom do špeciálnych škôl, informovala dnes novinárov hovorkyňa AI Ingrid Králová. Kabinet zareagoval na nepriaznivú situáciu a vypracoval nové testy pre deti zo sociálne slabých rodín. Zároveň sa prijal Národný akčný plán SR k Dekáde začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015, ktorého hlavné body sa týkajú vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a bývania.
Amnesty vypichla aj informáciu Komisie OSN, podľa ktorej Slovensko diskriminovalo skupinu 27 Rómov v súvislosti s ich právom na bývanie. Prípad sa týkal 27 občanov SR rómskeho pôvodu z Dobšinej a rozhodnutia úradov nepokračovať v už oznámenom projekte na vybudovanie nízkonákladového ubytovanie pre rómsku populáciu v Dobšinej kvôli petícii, ktorú proti Rómom rozbehli politické kruhy s nacionalistickou agendou. Komisia OSN vyhlásila, že ak vláda prijala opatrenia na zrealizovanie práva na bývanie, ich zrušenie a nahradenie menej efektívnejšími opatreniami znamenajú porušovanie Deklarácie o odstránení všetkých foriem rasovej diskriminácie.
Materiál upozorňuje aj na rozhodnutie Ústavného súdu z októbra 2005, podľa ktorého akákoľvek pozitívna diskriminácia časti občanov, vrátane etnickej menšiny, je protiústavná, pretože porušuje úplnú rovnosť pred právom. V praxi toto rozhodnutie znamenalo zákaz špeciálnych opatrení, ktoré mali zlepšiť prístup etnických skupín ku vzdelaniu alebo zamestnanosti. Králová pripomenula, že Slovensko podľa medzinárodných záväzkov v oblasti ľudských práv môže prijať špeciálne opatrenia na nápravu diskriminácie z minulosti a odstránenie jej pokračovania v budúcnosti.
V oblasti násilných sterilizácií je podstatným krokom vpred schválenie nového zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorý dôslednejšie rieši agendu informovaného súhlasu k sterilizácii a prístup k lekárskym záznamom. Komisia OSN kvôli schváleniu nového zákona zvážila vedenie ďalšieho vyšetrovania obvinení z násilných sterilizácií rómskych žien. Komisia však vyjadrila znepokojenie ohľadom možných individuálnych prípadov násilných sterilizácií na Slovensku a odporučila vláde zaoberať sa týmto problémom.
Pozitívne AI vníma minuloročné rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého polícia konala protiprávne, keď v júni 2004 zabránila 30 aktivistom AI protestovať pred bieloruským veľvyslanectvom. Polícia aktivistov nevpustila do ulice, kde sa veľvyslanectvo nachádza, hoci demonštráciu riadne vopred ohlásili. Ústavný súd rozhodol, že iba obec, a nie polícia má právomoc zakázať alebo odkloniť zhromaždenie. Polícia môže zasiahnuť iba v prípade narušenia verejného poriadku alebo pri páchaní trestnej činnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:16