StoryEditor

Najväčšie šance na DOSKY 2006 majú inscenácie Ivanov a Ujo Váňa

06.09.2006, 15:28
Autor:
TASRTASR

Najväčšie šance získať tohoročné Divadelné ocenenia sezóny - DOSKY majú inscenácie Ivanov Slovenského komorného divadla Martin a inscenácia Ujo Váňa Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov. V 11. ročníku udeľovania týchto ocenení získali po päť nominácii. Rozhodlo tak v ankete 38 divadelných kritikov, teoretikov a novinárov.
Celkovo bolo nominovaných 14 inscenácii. Slávnostné vyhlásenie najúspešnejších predstavení sezóny, ktoré získali najviac bodov, bude 22. septembra na otvorení 15. ročníka medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.
Ivanov režiséra Romana Poláka ašpiruje na cenu za najlepšiu inscenáciu minulej sezóny, ale i réžiu. Ocenenie za ňu môžu získať aj scénograf Vladimír Čáp, kostymér Peter Čanecký a Michal Novinski za najlepšiu scénickú hudbu sezóny.
Ujo Váňa v réžii Svetozára Sprušanského sa tiež môže stať najlepšou inscenáciou, Sprušanský najlepším režisérom, Vladimíra Brehová najlepšou herečkou a Eugen Libezňuk najlepším hercom. Cenu môže získať aj scénografka Alexandra Grusková.
Dve nominácie má inscenácia hry Wiliama Shakespeara Rómeo a Júlia v Balete Štátneho divadla Košice, ktorá môže cenu priniesť režisérovi Ondrejovi Šothovi a kostymérovi Andryimu Sukhanovi. Aj inscenácia Stratégie a rozmary Činohry Slovenského národného divadla Košice získala od kritikov dve nominácie. Za kostýmy od Alexandry Gruskovej a za hudbu od Petra Mankoveckého. Po dve nominácie má aj inscenácia hry Thomasa Bernharda Pred odchodom na odpočinok Divadla Astorka Korzo ´90 Bratislava. Za ňu môže cenu získať Zuzana Kronerová za postavu Viery a Peter Šimun za postavu Rudolfa Hollera.
Zvyšné inscenácie získali po jednej nominácii. Na najlepšiu inscenáciu sezóny nominovali aj inscenáciu opery Piotra Iľjiča Čajkovského Eugen Onegin v Opere Slovenského národného divadla Bratislava. Cena za najlepší ženský výkon sa môže ujsť i Táni Pauhofovej za postavu Manon v Nezvalovej Manon Lescaut inscenovanej v Činohre SND Bratislava. Na najlepší mužský herecký výkon získal nomináciu aj Robert Roth za postavu Šabrina v inscenácii Cudzia žena a muž pod posteľou v Činohre SND. Nomináciu na objav sezóny kritici prisúdili trom inscenáciám - inscenácii hry Antona Pavloviča Čechova Ivanov v réžii Mariána Amslera na Vysokej škole múzických umení Bratislava, uvedeniu a dramaturgii hry Elfriede Jelinek Motorest v réžii Viktora Kollára v Divadle Jána Palárika Trnava a inscenácii hry Federica Garciu Lorcu Krvavá svadba v réžii Nadi Uličnej na Vysokej škole múzických umení Bratislava.
Slávnostné vyhlasovania výsledkov DOSKY 2005 režijne pripravuje Marián Amsler. Autormi projektu sú Silvia Hroncová, Zuzana Uličianska a René Parák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:41