StoryEditor

Podvody stoja európske zdravotníctvo desiatky miliárd eur

10.10.2005, 00:00
Pacienti, ktorí podplácajú lekárov. Lekári, ktorí dávajú úplatky úradníkom zo zdravotných poisťovní. Výrobcovia a distribútori liekov, ktorí podporujú tzv. kongresovú turistiku lekárov. Ich obchodní a farmaceutickí zástupcovia, ktorí rozdávajú nemocniciam vzorky liekov zadarmo.

Pacienti, ktorí podplácajú lekárov. Lekári, ktorí dávajú úplatky úradníkom zo zdravotných poisťovní. Výrobcovia a distribútori liekov, ktorí podporujú tzv. kongresovú turistiku lekárov. Ich obchodní a farmaceutickí zástupcovia, ktorí rozdávajú nemocniciam vzorky liekov zadarmo. Takto zhruba vyzerajú najčastejšie spôsoby korupcie v zdravotníctve. A hoci tento rezort nie je v pomyselnom rebríčku úplatkov na poprednom mieste, predsa len "sú potenciálne straty priveľké na to, aby sme ich ignorovali". Zhodli sa na tom účastníci už druhej európskej konferencie k podvodom a korupcii v zdravotníctve.
Miliardový účet za podvody
Podvody v zdravotníctve sú o to závažnejšie, že zabíjajú. "Sú cezhraničným problémom. S rozšírením Európy prichádza aj väčšia sloboda s možnosťou žiť a pracovať v iných štátoch EÚ. Hoci je to pozitívny krok, prináša so sebou vyššie riziko podvodov a korupcie," uviedol riaditeľ Služby boja proti podvodom a riadenia zabezpečenia Jim Gee z Veľkej Británie. Európske krajiny vynakladajú na zdravotnú starostlivosť vyše 900 miliárd eur. Predstavuje to od troch do desať percent z HDP. Podľa odhadov odborníkov, straty v dôsledku podvodov v zdravotníctve v Európe každoročne dosahujú 30 miliárd eur.
Ako sa dá ušetriť
Na Slovensku predstavujú len nelegálne platby medzi pacientmi a poskytovateľmi tento rok 2,5 miliardy korún. V porovnaní s rokom 2002, keď boli na úrovni 6,5 miliardy korún, sa teda výrazne znížili. "Je dôležité, aby si krajiny vzájomne vymieňali skúsenosti z boja proti korupcii, poučili sa zo svojich chýb a neobjavovali už objavené," zdôraznila Kiersty Griffiths z britskej služby. Práve Veľkej Británii sa podarilo za posledných šesť rokov eliminovať podvody o 1,4 percenta. "Celkové straty v oblasti podvodov pacientov sa znížili o 54 percent, zo 171 miliónov na 78 miliónov eur." Ak by európske krajiny prevzali skúsenosti Veľkej Británie, straty pre zdravotníctvo by sa mohli znížiť na polovicu. Usporiť by sa tak dalo asi 15 až 50 miliárd eur.
Reforma nestačí
Úplatky úradníkom, policajtom, zdravotníkom a učiteľom však netvoria podľa štatistík ani pätinu nezdokladovaných platieb v našom hospodárstve. Jednoznačne najviac nepriznávaných príjmov berie súkromný sektor. Vlani stíhali za korupciu iba dvoch lekárov, v roku 2003 piatich, rok predtým dvoch. Častejšie sú lekári vyšetrovaní za ublíženie na zdraví. Napriek tomu je zdravotníctvo oblasťou, ktorú občania vnímajú ako silno skorumpovanú. Uvádza to až 46 percent opýtaných. "Mysleli sme si, že keď sa nám ho podarí zreformovať, zlikvidujeme aj korupciu. Žiaľ, nie je to pravda," uviedol štátny tajomník ministerstva vnútra Martin Pado. S tým však nesúhlasí minister zdravotníctva Rudolf Zajac. "Ak systém začne riadne fungovať, korupcia vymizne."
(Ne)formálne platby
Potvrdzuje to aj prieskum kampane Korupcia nám pije krv, podľa ktorého miera úplatkov za zdravotnícke služby sa kvôli zavedeniu poplatkov v zdravotníctve znížila. Kým totiž v júni 2002 bola ponuka "pozornosti" zo strany pacientov v nemocniciach na úrovni 31 percent, v októbri 2003 už necelých 26 percent. "Nielen zavedenie poplatkov, ale aj častá kategorizácia liekov či príplatky za nadštandard v nemocniciach pomáhajú eliminovať korupciu," poznamenal Zajac. Podľa neho je najlepším riešením prechod od neformálnych k formálnym platbám.
Generálny sekretár SLK Eduard Kováč tvrdí, že miera korupcie neklesá, akurát sa zaviedli nové, sofistikovanejšie spôsoby. "Najdôležitejšia je zmena mentality a myslenia," zhodujú sa Zajac i Pado - dosiahnuť však u občanov nulovú toleranciu proti korupcii nejde z roka na rok.

Korupcia v zdravotníctve
- Úrad justičnej polície okresného riaditeľstva vyšetruje lekáreň v Močenku, ktorá pobočke nemenovanej zdravotnej poisťovne v Nitre spreneverila takmer 150-tisíc korún. Od septembra 2002 do januára 2003 predložila recepty na 118 liekov na lekársky predpis, ktoré pacientom nikdy nevydala.
- Gynekológ Martin Š., ktorého Špeciálny súd v Pezinku uznal za vinného z korupcie, napriek tomu zostal pracovať v ružinovskej nemocnici. Súd mu uložil podmienečný trest 15 mesiacov odňatia slobody a zároveň peňažný trest. Podľa obžaloby gynekológ požadoval úplatok 5 000 Sk za pôrod a 2 000 za to, že pacientku, ktorá čakala štvrté dieťa, ponechá vo svojej agende.
- Generálneho riaditeľa sekcie ministerstva zdravotníctva Rudolfa Š. spolu s ďalším lekárom Dušanom Š. súd v roku 2003 odsúdil za prijímanie úplatku 2,5 milióna korún na udelenie licencie na 1 rok väzenia nepodmienečne a pokutu 100 000 Sk.
Zdroj: hn

Obvinenia vznesené voči lekárom a zdravotníkom
 

2002

2003

2004

Celkový počet 193 208 117
z toho z korupcie 5 2 2
za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti 54 50 25
za neposkytnutie pomoci 0 4 0
* ostatné boli trestné činy, ktoré nesúvisia bezprostredne so zdravotníckou praxou
Zdroj: MV SR 

01 - Modified: 2003-02-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Firma Nike varuje šprintérku Jonesovú
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 12:46