StoryEditor

Škola môže byť aj bez súhlasu štátu

18.12.2005, 23:00
Vysokoškolské vzdelávanie bude možné poskytovať aj bez súhlasu štátu. Stačí nájsť akreditovaného zahraničného partnera, ktorý otvorí pobočku svojej školy na Slovensku a štátny súhlas už nie je potrebný. Takýmto scenárom sa riadila Súkromná odborná vysoká škola Columba v Štúrove.

Vysokoškolské vzdelávanie bude možné poskytovať aj bez súhlasu štátu. Stačí nájsť akreditovaného zahraničného partnera, ktorý otvorí pobočku svojej školy na Slovensku a štátny súhlas už nie je potrebný. Takýmto scenárom sa riadila Súkromná odborná vysoká škola Columba v Štúrove. V apríli tohto roku "prepadla" pred Akreditačnou komisiou z dôvodu nedostatočného personálneho zabezpečenia. Od februára budúceho roka napriek tomu otvára štúdium prostredníctvom českej Vysokej školy logistiky Přerov. "Využili iba to, čo im umožňujú pravidlá," hovorí podpredseda Akreditačnej komisie Matej Bílý. Napriek tomu je presvedčený, že by mali k tomu čo povedať. "Česká akreditácia sa riadi inými pravidlami. Garantovi predmetu napríklad umožňuje pôsobiť aj na viacerých pracoviskách, ani vekové obmedzenia garanta v ČR neexistujú."
Nie je diplom, ako diplom
Zahraničný diplom v rukách absolventa však nemusí byť vždy prospešný. Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Františka Bruckmayera môže pre niektorých zamestnávateľov znamenať problém. "Najmä pokiaľ ho študent získal v škole, ktorej vznik slovenská strana neodporučila." Podľa neho aj tak rozhoduje kvalita vzdelania budúceho zamestnanca. O tom má v prípade štúrovskej školy pochybnosti Andrej Salner z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. "Treba sa spoľahnúť na trh. Záujemcovia o štúdium sa musia rozhodnúť, či im stačí zahraničná garancia diplomu."
Šéf Republikovej únie zamestnávateľov Anton Jura je presvedčený, že v pobočkách zahraničných škôl je kvalita vzdelávanie vyššia - najmä, ak prednášajúci prídu zo zahraničia. Obchádzanie akreditačného konania za zvyšovanie kvality však nepovažuje. "Je len na študentoch, či sa na danú školu prihlásia a budú znášať isté riziko," poznamenala hovorkyňa rezortu školstva Monika Murová.
Zákon dal zelenú
Rektor štúrovskej školy Ondrej Mokoš neskôr plánuje spolu s českou stranou založiť u nás riadnu súkromnú vysokú školu. Zatiaľ si zvolili len formu konzultačného strediska. Štúrovo pritom nie je prvý prípad. Bílý upozorňuje práve na pražský Bankovní institut. Najskôr sa uchádzal o akreditáciu svojej pobočky na Slovensku, po novele vysokoškolského zákona ju už nepotrebuje. "Vysoké školy akreditované v EÚ štátny súhlas nepotrebujú, pokiaľ budú vydávať diplom pod hlavičkou domovskej krajiny," vysvetľuje Murová. Bankovní institut má približne 800 študentov. Podľa rektora školy Františka Jiráska prevažná väčšina uchádzačov sa prihlásila na ich školu, lebo chcú české diplomy.
Záujem narastá
Príchod zahraničných škôl k nám nasvedčuje, že záujem Slovákov o takéto štúdium existuje. Podľa zástupkyne výkonnej riaditeľky Slovenskej akademickej informačnej agentúry Oľgy Šubeníkovej dokonca narastá. "Vyše 11-tisíc našich študentov je na školách v zahraničí. Pokiaľ školy vytvárajú pobočky u nás, uplatnia sa tiež. Závisí to od toho, aké profesijné zameranie študentom ponúknu."

Vyšetrovanie škôl bez súhlasu pokračuje
Analytik Andrej Salner vidí v celej situácii istý paradox. "Deje sa to práve po sérii trestných oznámení voči neoprávnenému poskytovaniu štúdia na zahraničnej škole niektorými inštitúciami." Šestnásť takýchto podnetov podal asi pred pol druha rokom minister školstva Martin Fronc. "Zhruba polovicu prípadov postúpila prokuratúra na ďalšie vyšetrovanie. V ostatných prípadoch, ktoré už zamietli, sme sa odvolali," tvrdí Murová. Jednou z problematických inštitúcií je Akadémia vzdelávania. Jej zástupcovia sa však bránia, že partnerským zahraničným univerzitám len zabezpečujú organizačné záležitosti štúdia, diplomy vydávajú domovské školy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:39