StoryEditor

Trnka: Lipšic si zvolil postavenie prokuratúry za jednu z volebných tém

02.03.2006, 18:10
Autor:
TASRTASR

Podpredseda KDH a exminister spravodlivosti Daniel Lipšic si podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku zvolil tému prokuratúry a jej postavenia za jednu z volebných tém.
"Tento fakt ma vôbec nepotešil, zaráža nielen mňa, aj celú prokurátorskú obec a zrejme aj verejnosť. Organizácia, ktorá je apolitická, by nemala byť vôbec zaťahovaná do politického predvolebného boja," skonštatoval dnes Trnka pred novinármi.
Podľa jeho slov Lipšicove návrhy zákonov o prokuratúre a o prokurátoroch stavajú výkonnú moc jednoznačne nad úroveň prokuratúry a sú v rozpore s Ústavou SR. "Chce zasahovať svojimi návrhmi do takých paragrafov, ktoré menia postavenie a rozhodovacie právomoci prokurátora," dodal Trnka.
Generálny prokurátor pripúšťa, že je potrebné tieto zákony novelizovať, ale v oblasti sociálneho zabezpečenia prokurátorov. Trnka tiež nesúhlasí s vyjadreniami exministra spravodlivosti, že slovenská prokuratúra je prokuratúrou sovietskeho typu. "Je zarážajúce, že ľudia, ktorí sa po roku 1989 angažovali a angažujú v politickom a verejnom živote, kritizujú stav, ktorý mali a mohli ovplyvniť, najmä ak boli v parlamente, vo vláde či odborných orgánoch. Zrejme by mali najprv dať odpoveď na otázky, prečo v roku 1992 pripustili, aby prokuratúra SR bola orgánom zriadeným ústavou, prečo v roku 1993 pripustili novelu zákona o prokuratúre, ktorá podľa ich názoru bola sovietska," uvádza Generálna prokuratúra SR v písomnom stanovisku.
Lipšic chce novelami zákonov zvýšiť zodpovednosť vlády za jednotnú a jasnú trestnú politiku štátu. Prvým nástrojom by bola možnosť ministra spravodlivosti podať generálnemu prokurátorovi návrh na vydanie právne záväzného stanoviska v záujme jednotného uplatňovania zákonov.
Druhý nástroj posilnenia vplyvu vlády na trestnú politiku štátu je podľa Lipšica možnosť vlády požiadať generálneho prokurátora o konanie vo verejnom záujme, ak sa domnieva, že je vo verejnom záujme potrebné vykonať určité opatrenia. Napríklad v prípade, keď vláda potrebovala informácie, aký je stav stíhania nebankových subjektov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 01:27