StoryEditor

Farkašovský: Do roku 2012 by sa mohli spojiť verejnoprávne médiá

19.08.2005, 16:50
Autor:
TASRTASR

Spojiť do roku 2012 verejnoprávne televízne a rozhlasové vysielanie pod jednu strechu plánuje hovorca ministerstva zdravotníctva Karol Farkašovský, ktorý dnes oznámil svoju kandidatúru na post generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu.
"Do roku 2012 by mohli byť vytvorené podmienky na spojenie týchto médií do jedného celku. Bolo by to ekonomicky a programovo logické," vyhlásil dnes pred novinármi Farkašovský. V prípade, že by bol zvolený za generálneho riaditeľa Slovenského rozhlasu má v pláne pripraviť s verejnoprávnou televíziou spoločnú deklaráciu. Tá by mala byť základom pre ďalšiu spoluprácu. "Celosvetový trend je vytvorenie univerzálneho žurnalistu, ktorý má rozhľad aj v rozhlase, televízií aj v tlačových médiách," dodal.
Do boja na post generálneho riaditeľa ide Farkašovský s projektom Rozhlas úsporne, účinne, úspešne a účelne. Plánuje dostať SRo z rozpočtového deficitu a zaviesť vyrovnané hospodárenie. Napriek tomu, že podľa neho nie je zisk zmyslom činnosti žiadneho verejnoprávneho média, len vyrovnané ekonomické prostredie môže dať základ pre tvorbu kvalitného vysielania. Upraviť by sa podľa neho mali aj koncesionárske poplatky, lebo cez ne "rozhlas stráca veľmi veľa prostriedkov". "Bude potrebné nájsť podporu pre legislatívne zmeny," dodal.
Farkašovský si kladie za cieľ aj venovať pozornosť personálnym otázkam. "SRo si zaslúži zmeniť pozíciu zásobovača a liahne novinárov pre iné médiá," dodal. Práca novinárov v strednom a zrelom veku v rozhlase by mala byť "otázkou ich prestíže". Slovenský rozhlas musí tiež podľa neho zmeniť trend príklonu ku komerčnosti a upevniť svoj jedinečný program.
Kandidát nechcel špekulovať o tom, kto má aké šance pri voľbe nového generálneho riaditeľa. "Dúfam, že tí, ktorí budú vyberať, sa rozhodnú na báze profesionality," konštatoval Farkašovský, ktorý hľadá už aj politickú podporu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:54