StoryEditor

SNS sa eurofondov nevzdáva

10.01.2008, 15:01
Eurofondy vyvolávajú čoraz viac rozporov medzi vládnymi stranami. Smer aj HZDS rátajú s možnosťou, aby o ich rozdeľovaní rozhodoval Úrad vlády. Podľa ministra výstavby Mariana Janušeka by to však bola katastrofa.

Minister výstavby Marian Janušek (SNS) sa odmieta vzdať svojej kompetencie na rozdeľovanie eurofondov. Ako hovorí, "bola by to katastrofa, hazard s eurofondami." Podľa neho by to znamenalo "veľkú spiatočku," lebo by sa museli znova otvoriť rokovania s Európskou komisiou. Peter Karpáty, anayltik Euractiv-u pre eurofondy a regionálny rozvoj súhlasí s ministerstvom výstavby v tom, že by presun kompetencií mohol ohroziť čerpanie prostriedkov. "Je to plač na nesprávnom hrobe," hovorí. Podľa analytika to bolo potrebné riešiť pred dvoma rokmi. Presun kompetencií z ministerstva na Úrad vlády by si podľa neho vyžadoval meniť všetky strategické dokumenty. "Muselo by sa otvoriť rokovanie o Národnom strategickom referenčnom rámci, ktorý stanovil Ministerstvo výstavby za centrálny riadiaci orgán pri čerpaní fondov," vysvetľuje Karpáty.

Podobný názor má aj podpredsedníčka strany Anna Belousovová. Ako hovorí, "pravidlá boli stanovené na začiatku a nebolo by korektné ich meniť." Podpredsedníčka sa však nebojí, že by spor o fondy mohol vážnejšie ohroziť koalíciu. Ako dodáva, "žiadna vládna kríza z toho nebude." Eurofondy boli témou aj dnešného stretnutia premiéra Roberta Fica a predsedu SNS Jána Slotu. Podľa Slotu ostáva táto kompetencia pod palcom rezortu výstavby. "Nikto to nespochybnil," hovorí líder národniarov.

Ficov Smer - SD však koketuje s myšlienkou presunúť túto kompetenciu pod Úrad vlády, konkrétne pod podpredsedu vlády Dušana Čaploviča. Vladimír Mečiar sa včera vyjadril, že túto agendu Smer-u podporuje. Podpredseda HZDS Milan Urbáni hovorí, že nejde o politický problém. "Chceme, aby čerpanie fondov bolo čo najprehľadnejšie," hovorí Urbáni. Ako dodáva, "nie je to proti ministerstvu výstavby, ani SNS." Podpredseda ľudovcov vysvetľuje, že on sám pred rokom a pol doporučoval vytvorenie úradu pre prípravu riadenia čerpania fondov. Ako hovorí, nechcú, aby sa zopakovala situácia ako za Dzurindovej vlády v rokoch 2004 a 2006, keď sa nevyčerpalo 50 percent prostriedkov. Hovorkyňa najsilnejšej vládnej strany Smer - SD Katarína Kližanová Rýsová povedala, že v súčasnosti sa k téme nechcú vyjadrovať. "Môže to byť predmetom budúcotýždňovej koaličnej rady, ak to niektorý predseda otvorí," hovorí Kližanová Rýsová.

To, aby o eurofondoch rozhodovalo ministerstvo výstavby sa stanovilo v roku 2006. Karpáty hovorí, že to nebolo inak ani pred tým. "Vtedy (v roku 2006) sa rozhodlo, že centrálny riadiaci orgán ostáva tu (pod ministerstvom výstavby, pozn. red.), ale manažovanie horizontálnych priorít bude mať v kompetencii Úrad vlády," vysvetľuje analytik. Medzi horizontálne priority patrí trvalo udržateľný rozvoj, dostupnosť a infraštruktúra, marginalizácia rómskych komunít a vedomostná spoločnosť.

Analytik v tejto otázke nevidí žiadne odborné argumenty a podľa jeho slov ide len o politické rozhodnutie. "Je to pochopiteľné, lebo sa jedná o politickú zodpovednosť za atraktívnu sumu peňazí," dodáva Karpáty. Celkové množstvo prostriedkov určených na čerpanie v rokoch 2007 až 2013 predstavuje vyše 11 miliárd eur. Podľa neho by Slovensko malo využiť túto príležitosť prečerpať také veľké množstvo peňazí a samotné rezorty by sa mali snažiť o dohodu. "Treba hľadať kompromisy výhodné pre krajinu a nie pre jednotlivé politické subjekty," hovorí Karpáty.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:41