StoryEditor

Hreha dal Šmihulovi rok na zvýšenie sledovanosti

24.10.2007, 15:22
Autor:
TASRTASR
Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV.

Šéfredaktor spravodajstva a publicistiky Slovenskej televízie (STV) Ján Šmihula dostal od generálneho riaditeľa televízie Radima Hrehu za úlohu zvýšiť do roka sledovanosť a dôveryhodnosť svojich relácií. Hreha to uviedol po dnešnej Rade STV.

  Prvé výsledky chce vidieť do konca roka, v ďalšom polroku bude vyhodnocovať, či sa spravodajstvu darí tieto dva parametre zlepšovať. "V opačnom prípade pristúpim aj k personálnemu riešeniu," reagoval Hreha na dve správy, ktoré dnes prerokovala Rada STV - správu jej vlastnej expertnej komisie a analýzu mediálnej odborníčky Stanislavy Benickej, ktorú si STV nechala vypracovať. Rada STV zároveň požiadala riaditeľa, aby do 7. novembra predložil členom rady koncepciu rozvoja spravodajstva, o ktorej by potom rokovala na najbližšom zasadnutí 14. novembra.

 "Samozrejme, že ma neteší, že takmer tretina redaktorov odišla a ďalší majú kritické pripomienky. Ale na druhej strane to oddelenie, respektíve celá divízia spravodajstva bola v minulosti dosť deformovaná a nebol kladený dôraz na profesionalitu v rámci verejnoprávnych kritérií," reagoval na správu komisie expertov Rady STV, podľa ktorej letnú krízu v spravodajstve spôsobila čiastočne aj nízka profesionálna úroveň časti redaktorov.

Podľa členky komisie Zuzany Krútkej redaktori hľadali vzory v komerčných, a nie verejnoprávnych televíziách. "Väčšina redaktorov má zásadný problém s rozlišovaním medzi cenzurovaním a editovaním," reagoval Krútkej kolega z komisie Eduard Chmelár na skutočnosť, že správa nepotvrdila indície o cenzúre. Správa však považuje za závažné pochybenie, na ktoré upozornil bývalý publicista STV Boris Koreň a podľa ktorého televízia nebola ochotná odohrať reláciu s "prázdnym kreslom", ak sa pozvaný politik rozhodol neprísť. Takáto prax by podľa Krútkej zaručila politikom možnosť svojou neúčasťou spôsobiť, že STV nebude nakrúcať pre nich nepríjemné témy. Obidvaja členovia komisie zároveň konštatovali, že šéfredaktorov podiel na problémoch spravodajstva je vyšší než podiel radových redaktorov.

  Podľa člena Rady STV Ladislava Straku personálne otázky na pôdu rady nepatria. "Problém spravodajstva nie je v osobe šéfredaktora, to si musí vyriešiť vedenie televízie. Ak ale klesol objem spravodajstva o 50 percent, je to jedna z najzávažnejších chýb, za ktoré sa musí tento manažment zodpovedať," povedal s dodatkom, že práve výstupy na obrazovke sú oblasťou, ktorou sa má zaoberať rada. Prvé kroky očakáva do dvoch týždňov, najneskôr do najbližšieho zasadania rady.

  "Nikam sme sa neposunuli," hodnotil dnešné rokovanie Rady STV ohľadom spravodajstva tejto televízie člen rady Miroslav Kollár. Podobne ako Straka si myslí, že rada by nemala riešiť personálne otázky a za problém považuje, že televízia neplní plán objemov spravodajstva ani na polovicu. "Zo spravodajstvo odišlo množstvo ľudí a medziročne klesá sledovanosť," upozornil Kollár.

  Rada sa na dnešnom zasadnutí zaoberala aj sťažnosťou Združenia občianskej sebaobrany. To tvrdí, že mu STV neodpovedala v zákonnej lehote na otázky položené v zmysle infozákona, okrem iného aj na dôvody odchodu moderátora, novinára a bývalého hovorcu HZDS Stanislava Hábera z relácie Sféry dôverné. Podľa Hrehu však STV nikdy takáto žiadosť doručená nebola, takže sa ňou nemohli zaoberať. Odporučil združeniu poslať otázky ešte raz na adresu, ktorá je pre tento účel uvedená na internetovej adrese STV.

  Rada riešila aj sťažnosť na odvysielanie relácie "Zničí lykožrút slovenské lesy?". Tú STV realizovala v koprodukcii s firmami, ktoré podporilo priamo ministerstvo životného prostredia 900 000 korunami. V krátkom filme navyše nefigurovali zástupcovia ochranárov ako opozičnej strany sporu. Podľa predstaviteľov STV samotná téma relácie, teda životný cyklus lykožrúta, nebola primárne politická a reláciu nehodnotia ako neobjektívnu. Napriek tomu sa rozhodli prijať opatrenia, ktoré zaručia pozývanie širšieho spektra názorov do koprodukčných relácií. Rada STV zaviazala generálneho riaditeľa, aby ju o každej takejto spolupráci vopred informoval.


Šmihula: Spravodajstvo nie je o jednom človeku, je to tímová práca

Rada STV sa na dnešnom zasadnutí zaoberala okrem iného aj analýzou mediálnej odborníčky Stanislavy Benickej o situácií v spravodajstve, ktorú nazvala Kríza ako príležitosť k zmene. Tá považuje riadenie spravodajstva STV za neefektívne, úradnícke a zlyhávajúce.
Ako riešenie vzniknutej situácie Benická odporúčala urýchlené vypracovanie krízovej koncepcie riadenia spravodajstva. Ku kritike sa pre TASR vyjadril aj šéfredaktor spravodajstva STV Ján Šmihula. Za najväčší nedostatok analýzy považuje jej neobjektivitu.

Pokračovanie článku >>


Vláda chce mediálny komplex pre STV a SRo

Vybudovanie nového spoločného mediálneho komplexu pre Slovenskú televíziu (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) je najvýhodnejším variantom riešenia vysokej miery nehospodárnosti STV a SRo. Z dokumentu je tiež zrejmé, že do úvahy pripadá aj možnosť modernizácie súčasných priestorov týchto verejnoprávnych médií, prípadne prebudovanie STV pre potreby oboch inštitúcií. "Na základe analýz uskutočnených v rámci spracovania materiálu možno variant vybudovania nového spoločného mediálneho komplexu hodnotiť ako najvýhodnejší," uvádza sa v dokumente s tým, že napriek náročnosti jeho realizácie z pohľadu vlastníckeho, právneho a procesného prináša jednoznačné ekonomické efekty.

Pokračovanie článku >>


01 - Modified: 2003-06-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: J & T považuje postup MOL-u za bezprecedentný
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:48