StoryEditor

Kiná lákajú najmä komédiami

09.01.2008, 08:38
Autor:
TASRTASR
Väčšina mladých Slovákov navštívi kino niekoľkokrát do roka. Pritiahne ich tam najmä zvedavosť na filmové novinky a magická atmosféra. Kino je pre mladých príjemným relaxom, pri ktorom zabúdajú na každodenné problémy.

Z filmových žánrov pritom suverénne bodujú komédie. Vyplýva to z online prieskumu spoločnosti GfK Slovakia, ktorý sa zameral na mladých ľudí vo veku od 15 do 25 rokov.


Viac ako 70 percent mladých Slovákov pravidelne sleduje najnovšie správy o filmových novinkách v médiách a na internete. Práve filmové novinky sú pre nich najväčším lákadlom, ktoré ich vytiahnu do kinosály. Prieskum ukázal, že 23 percent opýtaných navštívi kino aspoň raz za mesiac.


Spomedzi filmových žánrov najviac bodujú komédie, ktoré obľubuje až 90 percent opýtaných, pričom u 28 percent ide o najobľúbenejší filmový žáner. S veľkým odstupom nasledujú trilery, animované rozprávky a horory. Viac ako polovici filmových nadšencov je pritom úplne jedno, z ktorej krajiny film pochádza. Vyše 25 percent opýtaných má rado americkú a 12 percent českú kinematografiu.


Takmer polovica respondentov dáva prednosť multikinám, na ktorých oceňujú klimatizované kinosály, digitálny zvuk a pohodlné sedadlá. Za nimi nasledujú štandardné kiná (44 percent), filmové kluby (4,9 percenta) a filmové kaviarne (1,9 percenta). Mladým ľuďom sa na kine najviac páči atmosféra, ktorá umocňuje filmový zážitok. Pre 30 percent respondentov ide zároveň o spôsob trávenia voľného času a oddych. Mladí ďalej spomenuli aj možnosť stretnutia sa s priateľmi a fakt, že pozerať film v spoločnosti ľudí je oveľa zábavnejšie.


Z prieskumu GfK vyplynulo, že do kina nechodí 11 percent mladých. Ako hlavné dôvody uviedli nedostatok času a drahé vstupné. Mnohí z nich dávajú prednosť domácemu kinu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:37