StoryEditor

Nebezpečné internetové komunity

26.11.2007, 09:13
Autor:
SITASITA
Milióny mladých ľudí si môžu zničiť kariéru poskytnutím osobných detailov sociálnym sieťam, vyplýva to z pozorovania britského Úradu na ochranu osobných údajov (The Information Commissioner's Office).

Niektoré vysoké školy a zamestnávatelia totiž podľa prieskumu používajú internet ako nástroj hodnotenia potenciálnych študentov alebo zamestnancov. Navyše, mladí sa zverejňovaním často intímnych informácií vystavujú nebezpečenstvu ukradnutia identity. Zástupca úradu David Smith sa vyjadril, že "mnohí mladí ľudia zverejňujú obsah na internete bez toho, aby mysleli na to, aký elektronický odtlačok po sebe zanechajú."


Viac než polovica opýtaných zverejňuje väčšinu informácií na sociálnych sieťach ako Facebook a MySpace. Väčšina 21-ročných respondentov by nebola rada, ak by o nich vysoké školy alebo zamestnávatelia hľadali na internete dodatočné informácie. Mladí používatelia internetu často podceňujú nebezpečenstvo, ktorému sa vystavujú poskytnutím súkromných informácií. Asi 60 percent uverejnili dátum narodenia, štvrtina uviedla svoju pracovnú pozíciu a takmer každý desiaty poskytol svoju domácu adresu. Navyše, dve tretiny opýtaných označili za priateľov ľudí, ktorých osobne vôbec nepoznali. Prieskum zistil, že 95 percent používateľov sa obáva, že ich osobné detaily niekto pošle inzerentom alebo iným webstránkam, ale len 54 percent sa veľmi zaujíma o to, ako stránky použili ich osobné informácie.


"Musíme pomôcť tínedžerom uvedomiť si každý aspekt internetového veku, v ktorom žijeme. Internet môže byť zábava, ale nanešťastie to nie je bezpečné miesto, ako si mnohí myslia," dodal David Smith. Úrad pre ochranu osobných údajov preto spustil stránku, ktorá má pomôcť mladým pochopiť ich informačné práva.


Informoval o tom spravodajský server BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 02:43