Záhorákom sa podarilo zaznamenať po tom, čo Skalica bola začiatkom novembra 1918 na niekoľko dní prvým hlavným mestom Slovenska, ďalšie historické prvenstvo. Ako uviedol primátor Skalice Stanislav Chovanec, aj preto v utorok 6. novembra na spomienkovom podujatí na počesť príchodu Dočasnej vlády pre Slovensko a spomienky na významnú skalickú osobnosť, národného buditeľa Pavla Blahu, nebude chýbať ako občerstvenie pre hostí pravý Skalický trdelník. "To, že naša špecialita bude zaregistrovaná v EÚ ako prvý slovenský chránený výrobok je už isté, ale teraz nás čaká úloha ochrániť túto značku pred podnikavcami, aby ju nezneužívali," dodal primátor Chovanec.
Chutné sladké pečivo zo Záhoria v rôznych podobách s makom, kokosom a ďalšími ingredienciami pripravujú v stánkoch pri hypermarketoch a na jarmokoch aj v iných regiónoch a tomu bude koniec. Skaličania si založili na ochranu svojej špeciality občianske združenie s rovnakým názvom ako má sladký symbol mesta a budú sa snažiť získať v rámci Európskej únie vymedzenie oblasti, ktoré by dovoľovalo vyrábať túto pochúťku. "Trdelník pečú viacerí výrobcovia, ale označenie Skalický budú mať len trdelníky vyrobené na území okresov Skalica a Senica ohraničenom riekami Morava, Teplica a Myjava a hranicami s Českom. Originálne trdelníky môžu byť posypané len orechmi, mandľami, posekanými jadrami marhúľ a upečené len na pahrebe alebo pri sálavom teple," priblížil Chovanec ďalšie starosti po zaregistrovaní výrobku v Úradnom vestníku EÚ.
Skalický trdelník v súčasnosti má platnú ochrannú známku na Slovensku, ktorá chráni jeho regionálne označenie. Údaje zaregistrované Úradom priemyselného vlastníctva SR definujú výrobok ako jemné pečivo tvaru dutého valca s vnútorným priemerom 3 - 5 cm a vonkajším priemerom 6 - 10 cm. Základná hmotnosť je 500 gramov, pričom je možné ho ponúkať aj v polovičnej hmotnosti 250 gramov. Vyrába sa tradičným spôsobom namotaním vykysnutého jemného cesta na "trdlo". Namotané cesto sa potrie rozšľahanými bielkami a posype sekanými vlašskými orechmi alebo mandľami, alebo marhuľovými jadrami, alebo ich zmesou. Následne sa upečie sálavým teplom do zlatista a po upečení sa posype mletým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Trdlovanie Skalického trdelníka má bohatú históriu a datuje sa od začiatku 19. storočia. Na prelome 19. a 20. storočia sa začal predávať na jarmokoch. Výroba Skalického trdelníka vo väčšom rozsahu sa začína až v polovici 20. storočia, odkedy pochádza aj väčšina písomných dokumentov. V ústnom podaní sa hovorí, že výrobný recept na trdelníky, ktorý sa rozšíril po Skalici a jej okolí, mal kuchár grófa, básnika a spisovateľa Jozefa Gvadániho, ktorý žil v Skalici v období rokov 1783 - 1801. Prvým zachovaným písomným dokumentom o Skalickom trdelníku je rukopis maďarského básnika Gyula Juhásza, ktorý pôsobil na miestnom gymnáziu ako profesor. Písomné zmienky o domácej špecialite sa nachádzajú aj v knihe Ferdinanda Dúbravského - Slobodné mesto so zriadeným magistrátom Uhorská Skalica - 1921.
Ďalší výrobok zo Slovenska, ktorý čaká na zaregistrovanie Európskou komisiou a môže získať európsku ochrannú značku rovnakého druhu ako Skalický trdelník, je Slovenská bryndza. Voči tomu však môžu krajiny EÚ vznášať námietky až do 4. apríla 2008.