StoryEditor

Je nutné pripraviť nový zákon o spolkoch, tvrdí Kaliňák

07.02.2008, 10:10
Autor:
SITASITA
Sprehľadniť neziskový sektor je jeden z dôvodov, pre ktoré minister vnútra Robert Kaliňák navrhol pripraviť nový zákon o spolkoch.

Ako uviedol v liste, ktorý adresoval podpredsedovi vlády a predsedovi Rady vlády pre mimovládne organizácie Dušanovi Čaplovičovi, v súčasnosti existuje viacero zákonov o MVO, ktoré určujú ich právnu formu. Sú to občianske združenia, záujmové združenia právnických osôb, organizácie s medzinárodným prvkom, nadácie, neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby a neinvestičné fondy. "Z dôvodu sprehľadnenia neziskového sektora je účelné, aby sa tento počet znížil na tri právne formy, a to spolky, nadácie a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby", tvrdí Kaliňák.
V liste pre Čaploviča píše o "znepokojení," ktoré podľa jeho názoru spôsobilo "nepochopenie dôvodov nutnosti pripraviť nový zákon a nie novelizovať terajšiu právnu úpravu". Na stretnutí so zástupcami Rady vlády SR pre MVO bolo dohodnuté, že v legislatívnom procese je nutné pokračovať.
Zákon o združovaní občanov v znení neskorších predpisov bol prijatý po politických zmenách v bývalej ČSSR a reagoval na vtedajšie spoločenské podmienky. Za obdobie jeho účinnosti sa však podmienky v SR i vo svete značne zmenili. Jedným z cieľov návrhu zákona je zaviesť do právneho poriadku register týchto združení, ktorý má zabezpečiť evidenciu aktívne funkčných združení a zabezpečiť ich základnú databázu, názov, sídlo, štatutárneho zástupcu a podobne. Register bude obsahovať len tie združenia, ktoré vyvíjajú činnosť. Podľa Kaliňáka sa tak pre potreby štátnych orgánov a plnenie ich úloh, a to aj na úseku bezpečnosti štátu a boja proti terorizmu zabezpečí v nadväznosti na odporúčania Európskej komisie evidencia potrebných podkladov. "Za týmto účelom zavedie zákon povinnosť predkladania ročného hlásenia, v ktorom by združenia uviedli svoje základné údaje, pričom nie je potrebné, aby registrovému úradu predkladali rozsiahle výročné správy o svojej činnosti", spresnil. Register má zabezpečiť aj vydávanie dokladov pre združenia, ktoré ich vyžadujú v súvislosti s vykonávaním právnych úkonov, napríklad voči bankám.
K zákazu podnikania Kaliňák v liste pre Čaploviča píše, že ministerstvo vnútra vychádzalo zo skutočnosti, že na podnikateľské aktivity sú určené predovšetkým iné formy právnických osôb a hlavným cieľom spolkov sú aktivity v záujme ich členov alebo vo verejnom záujme. Aj tento problém však možno prehodnotiť, uviedol Kaliňák, zákon môže po úpravách viacerých ustanovení umožniť združeniam podnikanie. "Zisky z podnikania by však mali byť použité len na tie ciele, ktoré si združenia zakotvili v stanovách. MV zastáva názor, že zákon by mal vylúčiť rozdeľovanie príjmov z podnikania medzi členov. Tí majú možnosť podnikať vo vlastnom mene.
Medzi to, čo minister Kaliňák pripúšťa vypustiť, patria ustanovenia, ktoré budú musieť združenia vykonávať podľa osobitných predpisov - napríklad viesť účtovníctvo v zákonom ustanovenej forme. Vypustiť podľa neho možno aj novelu zákona o dani z príjmov a príjmu 2 % z daní.
Kaliňák zdôraznil, že o týchto problémoch diskutoval so zástupcami Rady vlády pre MVO a dohodli ďalší postup. "Ako jeden z ďalších krokov vidím rozvinutie diskusie na zasadnutí rady vlády, na ktorej by som sa rád so svojimi pracovníkmi zúčastnil", píše Kaliňák Čaplovičovi a naznačuje "zásadné vecné problémy". Z legislatívneho hľadiska však zastáva názor, že novela zákona by obsahovala množstvo technických a vecných úprav, čím by bol neprehľadný i pre potreby praxe. Kaliňák sa prikláňa k tomu, že po vyriešení problémov je "vhodnejšie nahradiť zákon prijatý ešte Federálnym zhromaždením ČSFR novým zákonom prijatým NR SR."
Šarlota Pufflerová z organizácie Občan a demokracia naďalej vyzýva občanov, aby podporovali hromadnú pripomienku vyplnením formulára na www.sloboda-zdruzovania.sk. "Občanov, ktorí ju podpísali, je stále viac, momentálne viac ako päťtisíc. To ministerstvo vnútra nemôže ignorovať", uviedla. Dodala, že "na ťahu je pán Čaplovič", ktorého čaká rokovanie s ministrom vnútra. Podľa nej aj Rada vlády pre MVO zastáva stanovisko, že ide o "vylepšovanie zákona a nie o nový zákon." O postupe ministra Kaliňáka si Pufflerová myslí, že "je korektný, je to spôsob, ktorý je akceptovateľný."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:49