StoryEditor

Špeciálny súd prežil silnejší

19.06.2009, 00:00

Robert Fico včera definitívne vyhral boj o Špeciálny súd - ale len za cenu, že bude čeliť novej "časovanej bombe“ vo vlastnej koalícii. Smer-SD totiž pri záchrane súdu, ktorý rieši kauzy korupcie, politikov a mafie, spojil sily aj s opozíciou.

Komentár HN
Na jednom konci povrazu

Takže Špecializovaný trestný súd bude – ak ho, samozrejme, po avizovanom podaní Vladimíra Mečiara neoznačí Ústavný súd opäť za protiústavný prvok v justičnom systéme.
Mečiar: Je to problém
Šéf ĽS-HZDS Vladimír Mečiar okamžite takté spojenectvo napadol a Ficovi odkázal - vytvoril sa precedens. "Smer zaviedol voľnosť partnerov hlasovať s kýmkoľvek kedykoľvek. Bude sa hlasovať podľa toho, aké bude rozhodnutie vlastných politických orgánov. Nemusí sa čakať len na dohodu,“ povedal Mečiar pre HN.

Podpredseda Smeru a vlády Robert Kaliňák však odmieta, že by išlo o precedens. "Išlo tu o záujem občanov, aby sa aj naďalej cítili bezpečne. Je evidentné, že sme predložili zákon, ktorému nemohla opozícia odolať.“ Zachovanie súdu nakoniec nečakane podporili aj poslanci koaličnej SNS.

Špeciálny súd, ktorý v máji Ústavný súd zrušil ako protiústavný, dostane nové meno - Špecializovaný trestný súd. Bude mať dokonca viac práce ako doteraz - súdiť bude aj úkladné vraždy či machinácie pri tendroch.

Ako bude vyzerať nový súd

- bude mať širšiu pôsobnosť a riešiť viac káuz: aj prípady úkladnej vraždy, machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, či zneužívania právomoci verejného činiteľa.
- špeciálni sudcovia budú mať plat 2 008 eur + príplatky 1 420 eur
- nový zákon ponecháva trvalú ochranu špeciálnych sudcov
- špeciálni sudcovia už nebudú musieť absolvovať bezpečnostné previerky, ktoré Ústavný súd označil za protiústavné

Bez previerok
Ponovom už špeciálni sudcovia nebudú "prechádzať“ bezpečnostnými previerkami. Po dohode Smeru a opozície však v porovnaní s bežnými sudcami budú aj naďalej poberať vyššie platy (takmer 3 500 eur) a ostáva im aj ochranka, ktorú pôvodne premiér Fico navrhoval zrušiť.

Záchranu súdu považuje za víťazstvo slušných ľudí aj opozícia. "Po dlhej dobe sa ľudia prevažnou väčšinou bez ohľadu na stranícke tričko vyjadrili veľmi jasne s vôľou zachovať Špeciálny súd,“ vyhlásil poslanec KDH Daniel Lipšic.

Práve Lipšic ako bývalý minister spravodlivosti Dzurindovej vlády stál pri zrode pôvodného Špeciálneho súdu, ktorý po podaní súčasných koaličných poslancov najmä z HZDS označil Ústavný súd za protiústavný. Strana Vladimíra Mečiara bude rovnakou cestou žiadať zrušenie aj nového súdu. "Je tam osem porušení. Áno, ideme na Ústavný súd,“ potvrdil predseda ľudovcov.

SNS neuspela
Rozruch včera v parlamente spôsobili národniari Jána Slotu - poslanec SNS Jaroslav Paška navrhol, aby generálny prokurátor ako "hlava“ prokuratúry mal väčší dosah na prácu špeciálnych prokurátorov, ktorí pôsobia popri špeciálnych sudcoch. Opozícia to odmietla a nepodporil ho ani Smer po tom, ako opozícia pohrozila, že ak prejde, neodobrí samotný zákon o Špecializovanom súde.

Práca pôvodného Špeciálneho súdu, ktorý v najbližších dňoch zverejnením ústavného nálezu v Zbierke zákonov skončí, tak nebude prerušená - procesy v kauzách budú nerušene pokračovať, hroziť by nemalo ani prepustenie obvinených z väzby.

Bez prerušenia
Hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková včera HN potvrdila, že celé dianie okolo súdu jeho činnosť neprerušilo a žiadne kauzy neboli zastavené.

Pokračovanie Špecializovaného súdu víta aj polícia. "Rozhodne v našej činnosti bola existencia Špeciálneho súdu opodstatnená. Určite sme boli efektívnejší, než keby sme išli štandardnými prostriedkami,“ reagoval pre HN riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 13:13