StoryEditor

DSSky nemajú kam investovať, Slovensku hrozí pokuta

10.01.2008, 09:37
Slovenské dôchodkové správcovské spoločnosti musia 30% z peňazí sporiteľov investovať na domácom trhu. Podľa Európskej komisie to bráni voľnému pohybu kapitálu a chce dať Slovensku pokutu.

Podľa Európskej komisie Slovensko porušuje medzinárodné zmluvy, za čo mu hrozí vysoká finančná pokuta. Dôchodkové správcovské spoločnosti musia 30% z peňazí sporiteľov investovať na domácom trhu, čo podľa komisie bráni voľnému pohybu kapitálu. Správu priniesla Slovenská televízia.  Bývalý minister práce sociálnych vecí a rodiny pre Slovenskú televíziu povedal, že v limitoch problém nevidí. Podľa neho je skôr problém nedostatok investičných príležitostí. "Zákon stále neobsahuje všetky atraktívne možnosti, a pritom bezpečné, ktoré by obsahovať mohol, a ktoré by umožnili DSS-kám investovať na Slovensku vo väčšom rozsahu," dodal Kaník.

Peter Socha, predseda Asociácie DSS potvrdil, že aj DSSky začínajú pociťovať nedostatok investičných príležitostí. "Čím viac rastú majetky klientov, tým viac začínname zisťovať, že už na Slovensku nie je toľko možností, kam investovať, takže zachvíľu to môže byť veľkým obmedzením," potvrdil Socha.

Ministerstvo práce pripúšťa, že systém dôchodkov zmení. „Je veľmi pravdepodobné, že bude prehodnotený. Pokutu si však vôbec nepripúšťame,“ upresnil jeho hovorca  Michal Stuška. Komisia v týchto dňoch prehodnocuje argumenty, ktorými rezort práce vysvetľuje dôvody nastavenia investičných stratégií. Tomanovej rezort si v tomto prípade tvorcov reformy z bývalej vládnej garnitúry v tomto bode zastáva. „Stabilita druhého piliera si vyžaduje investovanie do domáceho kapitálového trhu,“ povedal Stuška.

Finančný model založený na rozdelení peňazí medzi domácu a zahraničné meny presadila bývalá vláda, ktorá tak chcela finančne podporiť domáce firmy. Správcovské spoločnosti však svojich 30 percent využili najmä na možnosť investovať do štátnych dlhopisov. Firemnému sektoru sa tak neušlo takmer nič. Bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko to považuje za chybu legislatívy, samotná myšlienka však bola podľa neho dobrá. „Na príčine je nedokonalá legislatíva, ktorá toto umožnila. Nemali sme na mysli investovanie do dlhopisov, určite sme chceli, aby investície plynuli do súkromného sektora,“ upresnil Rusko.


Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:18