StoryEditor

Občianske združenie z Ilavy chce kúpiť polovicu hradu Lednica

23.09.2007, 14:03
Autor:
TASRTASR

Trojdňová akcia Zachráňme hrad Lednica za účasti 15 dobrovoľníkov sa skončila dnes na Lednickom hrade. Pripravila ju Historicko-astronomická spoločnosť (HAS) v Ilave, ktorá si pred tromi rokmi prenajala hrad od obce Lednica.

Mladí ľudia spolupracujú s Krajským pamiatkovým úradom v Trenčíne, dokonca v piatok priložili pamiatkari ruku k dielu a pomáhali pri čistení hradu. "Spolupracujeme s nimi najmä po odbornej stránke a brigádu sme zorganizovali v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Zamerali sme ju na vyčistenie nádvoria, hradu od zelene a zhotovenie dočasného zastrešenia nad opravenými klenbami. Hrad zazimujeme, aby zimné počasie nenapáchalo väčšie škody na ruinách," povedal dnes pre TASR Peter Martinisko z HAS.

Na akcii, ktorú financovala HAS, sa zúčastnili mladí ľudia do tridsať rokov od Trenčína po Púchov.

Na tento rok dostala Lednica prostriedky z Ministerstva kultúry SR na archeologický a historicko-architektonický prieskum. Výsledky práce odborníkov napovedia, či sa oplatí hrad opravovať. "Ku koncu roka budeme poznať názor odborníkov. Po konzultácii so statikom vieme, že podložie je narušené a hradná skala rozpukaná," vysvetlil Martinisko.

Spoločnosť má záujem o kúpu 51-percentného podielu hradu s tým, že 49 percent bude naďalej patriť obci. Rokovali už o tom s ministerstvom kultúry. "Od budúceho roku budeme prvé občianske združenie na Slovensku vlastniace hrad a s vynikajúcou spoluprácou s obcou. Obec môže žiadať financie na opravu hradu z fondov a rovnako i občianske združenie. Navyše dokážeme lacnejšie zabezpečiť potrebné práce ako cez dodávateľov," predstavil plány do budúcnosti Peter Martinisko.

Lednický hrad pochádza z polovice 13. storočia a od 18. storočia chátra. Zvláštnosťou pohraničného strážneho hradu je vstup do horného hradu cez 12-metrový tunel vysekaný v skale. Rovnako aj 80 schodov vytesaných do hrebeňa hradného brala a vedúcich k pozorovateľni nazývanej Straka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 03:36