StoryEditor

Miera prerozdelenia sa zvýši len o pol percenta

25.10.2004, 00:00
Na nový spôsob prerozdelenia poistného na verejné zdravotné poistenie, ktorý zavádza zákon o zdravotnom poistení od januára budúceho roka majú zdravotné poisťovne rozdielne názory. Základom prerozdelenia poistného je 95 percent zo sumy, ktorú v danom mesiaci zaplatia platitelia poistného.

Jednou zo zmien, ktoré od januára budúceho roka prinesie zákon o zdravotnom poistení, je nový spôsob prerozdelenia poistného na verejné zdravotné poisťovne. Zdravotné poisťovne sa však v hodnotení tohto kroku nezhodujú. Základom prerozdelenia poistného je 95 percent zo sumy, ktorú v danom mesiaci zaplatia platitelia poistného. Z tohto základu sa medzi všetky zdravotné poisťovne (ZP) prerozdeľuje 90 percent, a to podľa počtu poistencov násobeného indexom rizika nákladov. Osobitný účet prerozdelenia (OÚP), na ktorý odvádzal poistné štát za svojich poistencov (deti, dôchodcovia, nezamestnaní) priamo a ostatné poisťovne časť vybraného poistného, sa ruší, platby sa budú zasielať priamo na účty ZP. Na prerozdelenie bude dohliadať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Súčasný stav - nespravodlivý
V súčasnosti je pomer poistného nahlasovaného poisťovňami a následne prerozdeľovaného 85:15. Uvedených 85 percent má zabezpečiť princíp solidarity a zvyšných 15 percent si poisťovne nechávajú na financovanie svojej odlišnosti od ostatných (vlastné programy, služby, produkty). "Aj keď štát vystupoval ako hromadný platiteľ, doteraz si nemohla zdravotná poisťovňa nechať 15 percent, čo považujem za nespravodlivé voči poisťovniam, ktoré majú vysoký počet poistencov štátu. S malou platbou 485 Sk mesačne, ktorú štát za jedného poistenca platí, sa navyše musia deliť s ostatnými," uviedol generálny riaditeľ poisťovne Sideria-Istota Igor Dorčák. Jeho slová potvrdil hovorca najväčšej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Terajší systém prerozdeľovania len časti poistného zvýhodňuje poisťovne, ktoré majú nadpriemerne veľa ekonomicky aktívnych poistencov s vyššími príjmami. Od začiatku požadujeme zavedenie rodinného typu poistenia, ktorý by nebol tak naviazaný na štátny rozpočet. Navrhovali sme návrat k prerozdeľovaniu celého poistného podľa indexu rizika nákladov, ktoré u nás fungovalo v rokoch 1999 až 2002. Takýto systém zabezpečoval pre všetky poisťovne rovnaký objem zdrojov na daného poistenca podľa indexu rizika. Bohužiaľ, prijatými zákonmi sa táto pôvodná predstava reformátorov nepodarila naplniť," zdôraznil Milan Velecký.
Bude nový systém lepší?
Stanovená hranica 95 percent, ktorá sa má zo základu prerozdeľovať, má motivovať ZP, aby mali výber minimálne na úrovni 95 percent. "Základ na prerozdeľovanie je nemenný, bez ohľadu na to, akú sumu poisťovňa v skutočnosti výberom získa. Ak získa z platieb viac ako 95 percent sumy povinného poistného, tento rozdiel bude jej príjmom. V opačnom prípade bude prerozdeľovací mechanizmus pôsobiť voči nej negatívne a vyvolá zníženie jej použiteľných prostriedkov," upozornil Milan Draškovič, riaditeľ odboru ekonomiky poisťovne Apollo. Pripomeňme, že 90 % z 95 % je v skutočnosti 85,5 percenta, čo je skoro to isté ako doteraz. Za nesporný prínos zmien v prerozdeľovaní však považuje Dorčák možnosť vymáhať peniaze neodvedené do prerozdelenia. "Ak doteraz niektorá poisťovňa neodviedla peniaze na OÚP, hoci ich mala, neexistoval titul - pohľadávka voči nej. Nebolo možné ju vymáhať, postupovať, započítavať ani exekvovať. Podľa nového znenia bude po prerozdelení vznikať priamy záväzok, resp. pohľadávka zdravotných poisťovní voči sebe. Toto vnímam ako pozitívne riešenie," povedal.

Index rizika nákladov - súbor koeficientov, ktorými sa stanovuje finančná náročnosť (nákladovosť) zdravotných výkonov jednotlivých vekových skupín poistencov, osobitne mužov a žien.
Zdroj: ZP

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 11:06