StoryEditor

Čaplovič obvinil Dzurindu zo snáh destabilizovať Slovensko

02.12.2007, 12:48
Autor:
TASRTASR

Podpredseda vlády pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušan Čaplovič dnes v relácii Televízie JOJ Politika.sk obvinil predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu zo snáh destabilizovať Slovensko.

"Ste nenažratý, neukojený po moci, neviete sa správať ako opozičný politik! Len štekáte a politika, ktorú razíte, je deštruktívna a namierená proti premiérovi, občanom a stabilizovanému Slovensku. Máte záujem, aby sme sa nedostali do eurozóny! Premiér postupuje správne, že na vás podal trestné oznámenie," povedal Čaplovič krátko po tlačovej besede Roberta Fica. Na nej premiér oznámil, že na Dzurindu podáva trestné obvinenie minimálne vo veci trestného činu ohovárania za obvinenia, v ktorých tvrdil, že premiér získal na reštituovanom pozemku šesť miliónov korún.

Podľa Dzurindu v čase, keď premiér kúpil pozemok s rozlohou 800 m štvorcových za 37 tisíc korún, stál taký pozemok v tej lokalite dva milióny korún. "Prvý proces premeny pozemku bol v roku 2002 a nevyšiel, druhý 24. mája 2005 vyšiel - cez všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta sa poľnohospodárska pôda na Koziarke mení na územie, kde sa môže po 1. januári 2006 stavať. O pár rokov tam vyrastie Beverly Hills a jediný kolchozník tam bude náš premiér, ktorý tam bude okopávať korene," argumentoval Dzurinda. Zároveň vyzval premiéra, aby vrátil tento pozemok štátu.

Čaplovič odmietol špekulácie nad stabilitou koalície. Rokovaniami pokladá vzťahy v koalícii za "jasne vyčistené". Potvrdil, že nový zákon o Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) bude pripravený v skrátenom konaní a v prípade, že sa nájdu chyby v jeho zmluvách, tie pozemky budú musieť vrátiť majiteľom.

"My máme záujem dovládnuť - pretože pre túto republiku je to potrebné a nehovoril by som o máji. Táto koalícia aj vláda má okolo 65-percentnú dôveru občanov," konštatoval Čaplovič.

Dzurinda si však aj naďalej myslí, že túto vládu spájajú kšefty a že Smer-SD kryje svojich nominantov v Správnej rade SPF. Zároveň poukázal na to, že jeho vláda konala už len pri "podozrení, že ide o lup a ten ostal nedokončený".

Predseda SDKÚ-DS ďalej vyzval premiéra, aby zdokumentoval všetko o byte, ktorý na Pažítkovej ulici v Bratislave kúpil pre svoju matku a on vydokladuje pred verejnosťou svoj byt.
Podľa neho je návrh na odvolanie predsedu vlády elementárna slušnosť a strana ho podáva aj preto, aby sa premiér s nimi konečne porozprával. "Odkážte šéfovi, pán Čaplovič, aby prišiel on sám, aby som sa ho mohol pýtať," uzavrel Dzurinda. Aj napriek tomu, že sa premiér dnes vyjadril, že s ním skončil akúkoľvek diskusiu, aj naďalej ho bude pozývať ku spoločným diskusiám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 03:07