StoryEditor

Slovenský tiger preskočil okolité krajiny

03.12.2007, 12:48
Autor:
TASRTASR
Slovenské hospodárstvo rástlo v 3. štvrťroku rekordným tempom. Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa zrýchlil z 9,3 % v 2. štvrťroku na 9,4 %.

Podľa informácií českého denníka Hospodářské noviny piatkové údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR tak iba potvrdili, že Slovensko patrí medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky strednej a východnej Európy (SVE). "Ide o najvyšší rast ekonomiky v histórii Slovenska. Nové továrne na autá idú naplno. Automobilky a ich dodávatelia vytvárajú tisíce nových pracovných miest. Rovnako tak vidíme vysoké zrýchlenie spotreby domácností. Rast je tak pomerne vybalansovaný medzi domácu spotrebu a export," uviedol pre server iHNed.cz Aleš Michl z Raiffeisenbank.
Slovenské hospodárstvo je 3. najrýchlejšie v Európskej únii po Lotyšsku a Litve. "Oproti týmto krajinám to však zvládajú s veľmi nízkou infláciou, čo je extrémne dôležitá správa na prijatie eura. Aj napriek napätiu vo vládnej koalícii bude teraz nemierne dôležité udržať na uzde rozpočtový deficit," hovorí Michl.
ŠÚSR zároveň ponechal výhľad tohtoročného rastu HDP za celý rok na 8,8 %. Na 1. štvrťrok budúceho roka predpovedá spomalenie na 8 %. "Veľmi dôležité je, že produktivita práce prevyšuje rast miezd," dodal Michl.
Podľa pôvodných údajov rástla slovenská ekonomika najrýchlejšie vlani v 3. štvrťroku, a to o 9,8 %. Štatistický úrad ale v tomto týždni čísla o HDP revidoval a upravil na 9 %.
HDP Českej republiky sa podľa posledných údajov za 2. štvrťrok zvýšil o 6 %, poľské hospodárstvo rástlo o 6,7 %, uzavreli Hospodářské noviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:55