StoryEditor

Vymáhači dlhov hrozia Ústavným súdom

18.10.2007, 00:00
Štyridsať korún, ktoré dlhovala verejnoprávnemu rozhlasu, zaplatila ešte v októbri 2005. Hneď po prvej výzve od spoločnosti BSP Lawyer Partners, ktorá pre rozhlas vymáhala dlhy.

Tento rok v máji jej však prišla ponuka na dohodu o tzv. novácii - ak zaplatí tisíc korún, nebudú od nej vymáhať pokuty z omeškania. "To sme už nezaplatili," hovorí koncesionárka Alžbeta Takáčová z Bratislavy. Kvôli takýmto prípadom v júli parlament rozšíril generálny pardon aj na občanov, ktorí zaplatili istinu dlhu pred prijatím prvého pardonu vo februári 2006. "Odvtedy nám na 80 percent odľahlo, ale človek nikdy nevie," hovorí dnes. Tvrdí, že v neistote bude dovtedy, kým sa koncesionárska kauza neuzavrie definitívne.

Tá je teraz v rukách súdov. Tisíce koncesionárov si budú musieť počkať ďalšie mesiace. Hoci parlament už dvakrát zastavil vyberanie poplatkov generálnym pardonom, súdy ešte môžu celú vec obrátiť iným smerom. Prvé súdne pojednávanie o neplatnosti zmluvy medzi Lawyer Partners a Slovenským rozhlasom sa malo začať práve včera.

Prázdna súdna sála
Súdna sieň však ostala prázdna - sudkyňa odročila pojednávanie na neurčito. Spis k prípadu totiž leží na vyššej inštancii. Krajský súd v Bratislave má ešte pred otvorením pojednávania o neplatnosti zmluvy definitívne rozhodnúť o zákaze firmy Lawyer Partners konať smerom ku koncesionárom. O tento zákaz požiadal rozhlas ešte v júli - prvostupňový súd však návrh zamietol. "O odvolaní by mal rozhodnúť senát bez účasti sporných strán do konca roka 2007," povedal HN hovorca krajského súdu Pavol Adamčiak. Rozhlas priebeh súdneho sporu a ďalší postup v prípade víťazstva odmietol komentovať. "Je to predčasné," tvrdí zástupkyňa SRo pre styk s verejnosťou Alexandra Štullerová-Koreňová.

Dlžníci v neistote
Momentálne údajne prebieha až 62-tisíc súdnych sporov s neplatičmi. Mnohí tak naďalej ostávajú v neistote, či návrh na nováciu dlhu zaplatiť alebo nie. Hoci ďalšie výzvy na platenie už podľa informácií HN firma nepripravuje, súdne pojednávania s dlžníkmi pokračujú. "Pokračujeme ďalej, len cez prázdniny neboli nariadené pojednávania," tvrdí predseda Predstavenstva Lawyer Partners Daniel Paľko. Poslednú výzvu na uzavretie tisíckorunovej novácie - dohody o vyrovnaní dlhu, poslala spoločnosť v máji tohto roka.

V hre sú milióny
Prípad, ktorý na Slovensku postihol desaťtisíce občanov, sa ťahá od leta predminulého roka. Slovenský rozhlas pod vedením Jaroslava Rezníka vtedy zveril Lawyer Partners (predtým BSP Lawyer Partners) vymáhanie dlžných koncesií vo výške takmer 91 miliónov korún. Obrovské sumy, ktoré figurovali vo výzvach na zaplatenie, mnohých vystrašili natoľko, že sa obrátili na parlament. Ten vydal generálny pardon, ktorý mal ochrániť koncesionárov pred vysokými pokutami - pre právne diery však nepokryl všetkých koncesionárov. Nové vedenie rozhlasu na čele s Miloslavou Zemkovou vyhlásilo v októbri minulého roka zmluvu s Lawyer Partners za neplatnú. Keďže firma považovala postup za nezákonný a pokračovala vo vymáhaní dlhov, rozhlas podal žalobu o neplatnosť zmluvy. Ak by súd rozhodol o neplatnosti zmluvy, rozhlas by podľa Paľka musel firme vrátiť vymožené a prevedené dlžoby a zaplatiť náklady, ktoré Lawyer Partners vznikli v súvislosti s vymáhaním pohľadávok. Celková suma by sa tak podľa neho mohla vyšplhať takmer na 170 miliónov korún.

Pod dohľadom ústavných sudcov
Kauzu vymáhania koncesií možno začne skúmať aj Ústavný súd SR. "V súvislosti s generálnym pardonom zvažujeme podať sťažnosť na Ústavný súd SR v priebehu najbližších týždňov," povedal HN šéf Predstavenstva Lawyer Partners.

Od apríla 2008 by mala povinné poplatky za rozhlas aj televíziu vyberať spoločná eseročka oboch verejnoprávnych médií. Neplatiacim osobám bude podľa nového koncesionárskeho zákona hroziť pokuta 500 korún, neplatiace firmy riskujú pokutu od tisíc do päťtisíc korún.

Citát:
"V súvislosti s generálnym pardonom zvažujeme podať sťažnosť na Ústavný súd SR v priebehu najbližších týždňov."
Daniel Paľko, Lawyer Partners

Koncesie v číslach

  • mesačný koncesionársky poplatok je 40 korún
  • z 1,3 milióna registrovaných koncesionárov neodvádzala poplatky viac ako tretina
  • dlžná suma dosiahla 90 miliónov korún v roku 2005
  • generálny pardon vlani nevyužilo 30-tisíc dlžníkov, rozhlasu priniesol 18 miliónov korún
  • poplatok/úrok z omeškania pre neplatičov bol päťtisíc korún mesačne a 15-tisíc v prípade firiem
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:37