StoryEditor

Poslanci ročne riešia jeden až dva návrhy na zúženie imunity

05.11.2007, 13:37
Autor:
TASRTASR

Od roku 2003 poslanci ročne riešia jeden až dva návrhy na zúženie poslaneckej imunity, trestnoprávna ani priestupková imunita napriek tomu dodnes nie je zrušená. "Poslanci sa ťažko vzdávajú svojich privilégií," komentoval vývoj tejto agendy pre TASR Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS), ktorý v roku 2003 s návrhom na obmedzenie imunity prišiel.
Nový návrh na obmedzenie imunity, tentoraz zrušením imunity na priestupky, dnes po rokovaní Stálej komisie pre ústavu a rokovací poriadok predstaví predseda Národnej rady SR (NR SR) Pavol Paška. Podľa jeho hovorcu Jozefa Plška ide o kompromisný návrh, ktorý by tentoraz mohol mať šancu na schválenie v parlamente.
"Už počas prvej Dzurindovej vlády, v roku 1999 alebo 2000, sme s Jánom Langošom pri príležitosti novely ústavy dali na zúženie imunity pozmeňovací návrh, nebol však úspešný," spomína Galbavý. V roku 2003 podal návrh opäť, tentoraz spolu so skupinou poslancov za SDKÚ. "Začali sme rokovať so stranami a čoskoro sme zistili, že nemáme šancu získať ústavnú väčšinu. Návrh som teda stiahol," vysvetľuje Galbavý. Návrh novely z roku 2003 podľa neho počítal so zrušením trestnoprávnej a priestupkovej imunity poslancov.
V roku 2004 prevzal agendu zužovania imunity Daniel Lipšic (KDH), ktorý navrhol rozšíriť kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a zároveň obmedziť imunitu len na výroky v parlamente. Po rokovaniach s poslancami napokon návrh rozdelil na dve samostatné časti - rozšírenie právomocí NKÚ v parlamente úspešné bolo, imunita nie. Preto ju navrhol riešiť znova v roku 2005, jeho iniciatíva vzbudila širokú diskusiu a odporučila ju schváliť aj Legislatívna rada vlády. Spolu s kolegami z KDH návrh napokon predložili do parlamentu až začiatkom roku 2006, a schválený nebol.
Národná rada však v roku 2006 prijala novelu, ktorou zrušila imunitu poslancov v prípade, že im za volantom zistia alkohol. Novela však zároveň explicitne potvrdila, že poslanci majú imunitu na priestupky, čo dovtedy v ústave výslovne uvedené nebolo. Poslanci teda nemajú imunitu špeciálne len na jazdu pod vplyvom alkoholu, ak však polícii odmietnu skúšku na alkohol, dopúšťajú sa priestupku, na ktorý už imunitu majú.
V roku 2007 skúsil šťastie s imunitnou novelou opäť Daniel Lipšic a zas neúspešne. Predseda parlamentu Pavol Paška následne zadal úlohu vypracovať návrh potrebnej novely Stálej komisii pre ústavu a rokovací poriadok, ktorá dnes predstaví návrh na zrušenie poslaneckej imunity na priestupky.
Imunita je ústavný inštitút, ktorý poslancom NR SR, ale aj sudcom zaručuje, že môžu byť trestne stíhaní len so súhlasom zodpovednej inštitúcie. V prípade poslancov je to parlament, v prípade sudcov Ústavný súd. Poslanci zároveň nemôžu byť postihovaní za priestupky, s výnimkou jazdy pod vplyvom alkoholu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 14:32