StoryEditor

Ľudovci: Smer nám chce vziať všetko

25.11.2007, 23:00
Vládna kríza a jej dosahy na najslabšiu stranu z koaličného trojlístka ĽS-HZDS, držali v napätí ľudí z regionálnych štruktúr Ľudovej strany.

Viacerí priznali, že čakanie na vyhlásenia najvyšších koaličných predstaviteľov a napätie, čo prinesie ďalšie ráno, mnohým nedalo spať. Kvôli vynútenému odchodu ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS) a následným úvahám o odchode strany z koalície zavládol medzi nimi hnev, sklamanie, ale aj neistota z budúcnosti.

Dráma namiesto rutiny
Pôvodne mal byť mimoriadny snem strany v Ružomberku rutinou, kde si ľudovci zmenia stanovy. Situácia v koalícii si však vynútila zmenu. Vedenie ĽS-HZDS zriadilo v meste na Liptove na tri dni "krízový štáb" - rokovali tu ich poslanci, grémium strany a v sobotu dokonca snem. Zasadnutia ľudovcov sú typické prísnym zákazom vstupu nezainteresovaných, v sobotu sa dvere rokovacej miestnosti občas pootvorili. HN preto urobili bleskový prieskum medzi delegátmi snemu.

"Chcú ukradnúť všetko, aj voličov"
Situáciu sledovali s veľkým napätím v michalovskom okrese. "Pripadá nám to tak, že strana Smer chce ukradnúť všetko a chce vládnuť Slovensku a každému," hovorí delegát z Michaloviec Štefan Gajdoš. Predseda rozhodcovskej komisie ľudovcov Stanislav Husár volí ešte tvrdšie slová: "Je tu snaha o vládu jednej strany." Je presvedčený, že Smer sa snaží loviť nielen ich voličov, ale aj voličov SNS. "Je tu politický zápas aj vo vnútri koalície."

Piatkové rozhodnutie republikového predstavenstva zostať v koalícii Husár považuje za správne. "Nech by sme boli akokoľvek urazení a sklamaní, nemôžeme sa pred verejnosťou stať likvidátormi tejto koalície." O tom, že do koalície ĽS-HZDS patrí, je tiež presvedčená tajomníčka okresnej organizácie v Prešove Daniela Zubajová. "Smer však musí zvážiť svoje rozhodnutia a tlaky, ktoré na nás robí, a mali by nás začať brať ako rovnocenného partnera." Delegát snemu Marcel Behro z Trnavy tvrdí, že posledné dni neprežíval zvlášť emotívne. "Je to niečo, čo prináša život a keď to nastalo, treba to riešiť."

Róbert Kotian, komentátor HN:
Poučenie z krízového vývoja

Napokon všetko dopadlo tak ako malo. Poslanecký klub ĽS-HZDS zatiahol chvostík a vrátil sa naspäť do Ficovho košiara - napriek tomu už nič nebude ako predtým. Ani menej vznetlivý politik ako je Vladimír Mečiar by neponechal bez odvety také poníženie do prachu, akého sa dostalo v posledných dňoch najslabšiemu koaličnému partnerovi.

Tí zo "zlého" kraja
ĽS-HZDS okrem sporov v koalícii trápia aj vnútrostranícke problémy. Ľudovci z trnavského kraja, odkiaľ vzišli protikandidáti Vladimíra Mečiara na post predsedu strany (najskôr podpredseda parlamentu Viliam Veteška, neskôr Tibor Mikuš), cítia dodnes sklamanie, že pokus o výmenu šéfa strany nebol úspešný. Úplnou náhodou sme pri našom prieskume naďabili aj na nich. Ako sa na situáciu v koalícii pozerajú, sme sa však nedozvedeli. Dvojica delegátov, ktorí nechceli byť menovaní, hovoria, "my sme z toho zlého kraja. To by nám predseda dal, keby sme niečo povedali". Sympatická blondína dodáva - "veď začneme rozprávať, keď bude čas." Mikuš ani Veteška sa pritom na sneme ani nezúčastnili.

Poklona Černovčanom bez Mečiara
Napriek nesmierne vážnej situácii v koalícii nekomunikuje s médiami samotný predseda ľudovcov. Zo začiatku to vyzeralo nádejne, keď bolo ohlásené, že po sneme sa delegáti aj s Mečiarom vyberú do neďalekej Černovej, aby si uctili pamiatku obetí tragédie spred sto rokov. Vzápätí však novinári už len sledovali, že veniec, ktorí ľudovci chcú položiť k pomníku na Černovskom cintoríne, sa z Mečiarovho auta presúva niekam inam.

Bolo už jasné, že líder ľudovcov nebude ten, ktorý povedie svojich ľudí pokloniť sa obetiam. Veniec k pomníku položili podpredseda strany Milan Urbáni a ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová s asi dvadsiatkou delegátov. "Keďže bolo nedávno výročie a sme tu blízko, tak sme využili túto príležitosť," odôvodňuje spontánnu akciu strany poslanec parlamentu Tibor Cabaj. A prečo si to vlastne Mečiar rozmyslel? Človek z jeho najužšieho kruhu, Urbáni, tvrdí: "Neviem, čo sa stalo."

Prečítajte si aj:
Fico uspel, HZDS ostáva

Najväčší boj vládnej koalície nakoniec vyhral premiér Robert Fico. Dosiahol, čo chcel. Miroslav Jureňa v ministerskom kresle končí. ĽS-HZDS ustúpila a po víkende ostáva v koalícii. Ľudovci napriek ústupku tvrdia – neprehrali sme.

ĽS-HZDS do poslednej chvíle držala svojho koaličného partnera v napätí. Na odchod do opozície údajne tlačil samotný Vladimír Mečiar. Naopak, z regiónov telefonicky „bombardovali“ vedenie strany s jediným odkazom – ide o veľa, musíme ostať v koalícii. Nakoniec o osude ĽS-HZDS a koalície nerozhodoval snem, ale užšie vedenie na predstavenstve strany.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Mečiar má kladivo na rebelov

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar uplietol bič na svojich podriadených. Na sobotňajšom mimoriadnom sneme delegáti prijali zmenu stanov, na základe ktorých bude strana prísnejšia na nižších funkcionárov. Ústredné orgány totiž budú môcť odvolať ľudí, ktorí sa nezapájali do činnosti strany alebo poškodzovali jej meno. „Je tam presne definované, kto poškodil záujmy strany,“ dodala ústredná tajomníčka Zdenka Kramplová. O tejto zmene informovali HN ešte pred snemom.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Odchod z koalície si nemohli dovoliť

Jeden post podpredsedu parlamentu, dve ministerské kreslá, šiesti štátni tajomníci a stovky ľudí v štátnych spoločnostiach a úradoch verejnej správy. Toho všetkého by sa ĽS-HZDS musela vzdať pri odchode z vládnej koalície. Prostredníctvom svojich nominantov navyše ľudovci kontrolujú rozdelenie nemalých financií. Len v poslednom čase často spomínaný rezort pôdohospodárstva, ktorému donedávna šéfoval podpredseda hnutia Miroslav Jureňa, pracuje tento rok s vyše osemnástimi miliardami korún. Ďalších vyše sedem miliárd má „pod palcom“ šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin. Politológ Peter Horváth upozorňuje, že prípadný odchod strany z vládnej koalície by logicky znamenal aj koniec pre všetkých jej nominantov.

Celý článok >>


Prečítajte si aj:
Premiér sa správa ako veľký populista

Prvý muž, ktorý opúšťa vládu premiéra Roberta Fica. Krk mu zlomila kauza podozrivého prevodu pôdy na Slovenskom pozemkovom fonde. Miroslav Jureňa poskytol zrejme posledný rozhovor v ministerskej funkcii HN.

Aký je to pocit opúšťať ministerský post proti svojej vôli?
Vnímam to úplne normálne. Podsúvalo sa, že som sa rozčúlil preto, že to osobne ťažko znášam. Chcem však zdôrazniť, že vôbec to ťažko neznášam. Bol som pripravený od prvého dňa, odkedy som vstúpil do politiky, na to, že sú v politike rôzne intrigy a zákulisné hry. Vedel som, že môžem jedného dňa z večera do rána skončiť.

Celý rozhovor >>

Prečítajte si aj:
Mediálna podpora Jureňovi bolo možno kúpená

„Hodnotte ministrovu odbornosť a dosiahnuté výsledky a nie politikárčenie, ktorého je (alebo má sa stať) obeťou,“ píše sa v stanoviskách niektorých profesných zväzov potravinárov a organizácii rezortu pôdohospodárstva, ktoré zverejnili agentúry SITA a TASR. Na ich podpore by nebolo nič zvláštne, kedy sa viaceré stanoviská nepodobali, ba dokonca ich text má aj rovnaký slovosled.

Celý článok >>

 


01 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Disciplinárne konanie voči sudcovi 02 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehratý spor 03 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O protiopatreniach k zákonu sa diskutuje 04 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koalícia o krajanskom zákone a diaľniciach 05 - Modified: 2003-06-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komplexný monitor
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 15:10