StoryEditor

České podniky zachraňujú Slováci i Číňania

06.08.2007, 10:04
Autor:
TASRTASR
Keď v roku 2004 potreboval v Plzni japonský výrobca televízorov Panasonic kvôli rozšíreniu výroby prijať k vtedajším 1 700 ďalšie stovky ľudí, nastúpilo k linkám aj prvých 300 Slovákov. Dnes už v továrenských halách elektronického gigantu hrajú "gastarbeitri" presilovku: 3 000 ku 2 000 domácich.

Uviedol to dnes český denník Hospodářské noviny.
České firmy sa spoliehajú na zamestnancov zo zahraničia stále viac. Napríklad vo firme Foxconn, ktorá vyrába počítače a televízne obrazovky, pracujú zamestnanci ôsmich národností. Podľa posledných údajov ministerstva práce a sociálnych vecí je v Česku legálne viac ako 209 000 pracovníkov zo zahraničia. Takmer polovicu z nich tvoria Slováci, nasledujú Ukrajinci, Poliaci a ľudia z Moldavska.
Len v továrňach oblasti plzenskej priemyselnej zóny Borská pole pracuje až 10 000 cudzincov. Ich "dovoz" sa tak stáva stále väčším biznisom pre personálne agentúry.
Ti robotníkom platia okrem mzdy tiež ubytovanie a často ich aj zvážajú do práce svojimi autobusmi s tým, že ich ubytovávajú v ubytovniach a v blízkom okolí tovární.
Aj napriek tomu je dovoz cudzincov stále výhodný. Pred rokmi s týmto biznisom začínalo len niekoľko agentúr. Dnes má na túto činnosť licenciu vyše 1 600 podnikateľov.
O svojich zamestnancov z cudziny sa ale starajú aj samotné firmy. Spoločnosť Yazaki dováža na vlastné náklady zamestnancov zo širokého okolia. Firmu s 3 000 ľuďmi vyjde ročne táto doprava na 30 000 Kč, v prepočte asi 35 700 Sk. Napriek tomu sa tí ľudia firmám stále vyplatia.
Nie všetci cudzinci však v Česku pracujú s pracovným povolením. "Napríklad v stavebníctve je pomer Čechov a cudzincov 60 ku 40," hovorí Milan Kalina zo Zväzu podnikateľov v stavebníctve. Oficiálne štatistiky pritom hovoria o jednej desatine.
Kalina tiež pripomína, že nie všetci zahraniční robotníci majú potrebnú kvalifikáciu. "To sa potom prejaví na konečnej kvalite odvedenej práce," dodáva Kalina.
Nelegálne zamestnávanie cudzincov predovšetkým z Bulharska a Rumunska vidí ako veľký problém predseda ČMKOS Milan Štěch. "Desiatky tisíc cudzincov zamestnávajú firmy aj za platy, za ktoré by Česi nikdy nepracovali," vysvetľuje Štěch.
Cudzinci ale nepracujú iba v manuálnych profesiách. Len vo vzdelávaní sa angažujú viac ako 3 000 ľudí s cudzím občianstvom. V zdravotníctve ich je zamestnaných necelých 5 000.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:42