StoryEditor

KDH: Sporitelia by mali listami presviedčať premiéra a DSS-ky

12.09.2007, 13:18
Autor:
TASRTASR
Kresťanskodemokratické hnutie dnes odštartovalo kampaň akcie Napíš svojej DSS-ke, napíš svojmu premiérovi. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval predseda strany Pavol Hrušovský.

Pripravovaná novela zákona o sociálnom poistení podľa neho môže poškodiť v prvom rade sporiteľov. "Chceme zabrániť takémuto doslova drancovaniu občanov, ktorí sa slobodne a dobrovoľne rozhodli vložiť svoje súkromné peniaze. Preto sme sa rozhodli zapojiť všetkých sporiteľov do kampane proti pripravovanej zmene," povedal. Občania majú podľa neho listami premiérovi a DSS-kám protestovať proti zmene podmienok sporenia v druhom pilieri. Vzory takýchto listov zverejnilo KDH na svojej internetovej stránke, kampaň bude podporovať aj inzerciou a marketingovými metódami.
"Premiér Fico dva mesiace napádal vlastníkov DSS a dnes s nimi ide kšeftovať," reagoval podpredseda KDH Daniel Lipšic. Podozrieva premiéra, že s dôchodkovými spoločnosťami dohodne zníženie platieb do druhého piliera na šesť percent, čo si však budú tieto spoločnosti kompenzovať zvýšením poplatkov, z ktorých majú DSS-ky zisk. "Spokojná bude Sociálna poisťovňa, spokojní budú vlastníci dôchodkových spoločností a to všetko na úkor sporiteľov. Všetci tí, ktorí sú v druhom pilieri mladšej a strednej generácie, ak takýto kšeft prejde, budú mať nižšie dôchodky. Pretože počas niekoľkých rokov budú odvádzať na svoj vlastný sporivý účet menej prostriedkov," uzavrel Lipšic.
Podľa Hrušovského je novela zákona o sociálnom poistení pravdepodobne protiústavná. "Obrátime sa na Ústavný súd," avizoval Lipšic postup KDH v prípade schválenia novely. KDH svoju kampaň zatiaľ nekoordinuje s ďalšími opozičnými stranami. Na otázku, či by boli predstavitelia tejto strany ochotní stretnúť sa so zástupcami dôchodkových spoločností, Hrušovský odpovedal, že požiadavke na stretnutie by vyhoveli. Július Brocka ho doplnil v tom zmysle, že ak sa DSS-ky dohodnú s premiérom na schválení ústavného zákona, ktorý by garantoval vynegociované pravidlá, budú na jeho schválenie potrebovať aj opozičné hlasy, teda zrejme budú mať záujem o stretnutie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:19