StoryEditor

Diaľnice vláda neurýchli

16.08.2007, 00:00
Ambícia premiéra Roberta Fica postaviť diaľnicu do Košíc kompletne do roku 2010 už dostala svoju legislatívnu podobu: Vláda včera schválila plán, ktorý predpokladá prirpavenosť všetkých úsekov severnej diaľnice už v apríli ďalšieho roka.

Dovtedy chce ministerstvo dopravy disponovať všetkými pozemkami, cez ktoré cesta povedie a v tom istom čase by mala byť hotová projektová dokumentácia na všetky úseky.
Plán výstavby diaľnic má však vážne nedostatky. Získavanie stavebného povolenia a vysporiadanie majetkoprávnych vzťahov trvá aj napriek nedávnemu zjednodušeniu vyvlastňovania zhruba tri roky. "Skrátenie vyhotovenia všetkých stupňov projektovej dokumentácie na pol roka je v prípade diaľničných stavieb vylúčené," tvrdí technický riaditeľ Dopravoprojektu Bartolomej Šechný.
Uskutočniteľnosť vládneho cieľa stavebné firmy komentovať nechcú. Nepáči sa im však rozdiel medzi najvyššou a najnižšou odhadovanou čiastkou, ktorú za úver koncesionár dostane. Pri predpokladanej hodnote "urýchlených" diaľnic, ktorá je 122 miliárd, sa totiž ráta s úverovým zaťažením od 55 do 128 miliárd.

Kde sa ešte nevykupujú pozemky:
Dubná skala - Ivachnová
Jánovce - Beharovce
Branisko - Svinia

Zdroj: Národná diaľničná spoločnosť

01 - Modified: 2003-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko dodá Iránu jadrové palivo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 00:45