StoryEditor

Vysokoškolská novela nebojuje proti korupcii na verejných VŠ

26.07.2007, 14:22
Autor:
SITASITA

Inštitút verejnej politiky (Public Policy Institute) tvrdí, že vysokoškolská novela pravdepodobne umožní korupciu na verejných vysokých školách. "Zrejme sa opäť budú prelievať peniaze cez tretie subjekty tak, ako to je dnes," uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi hlavný analytik inštitútu Peter Martiš. Podľa neho firmám umožní robiť biznis na školách ustanovenie, ktoré sa do novely dostalo na poslednú chvíľu a je nejasné.
Inštitútu sa nepáči, že novela presne nedefinuje, že školy môžu uzatvárať zmluvy s tretími subjektami len na financovanie štúdia externých študentov, ktorých by po ukončení štúdia zamestnali. Ministerstvo školstva bolo za toto ustanovenie práve preto, aby firmy mohli zaplatiť školné svojim budúcim pracovníkom. Podľa Martiša rezort by mal vyhláškou spresniť túto formuláciu v novele. Za problém označil, že firmy si budú môcť "prenajať" študijné programy od verejných vysokých škôl, čím budú môcť zarábať na vzdelávaní externistov. Zároveň nechápe, prečo sa školám umožňuje delegovať vzdelávanie externistov na tretie subjekty, keď to patrí do kompetencií škôl.
Martišovi ďalej prekáža, že správna rada školy nebude môcť v prípade mimoriadnych udalostí rozhodnúť o tom, že škola si vezme úver. Úver totiž musí byť súčasťou dlhodobého zámeru školy. V tejto súvislosti sa pýta, či sa dá mimoriadna situácia zakomponovať do dlhodobého zámeru. Kritike podrobil aj nové pravidlá rozdeľovania dotácií, ktorých výška má závisieť aj od uplatnenia absolventov v praxi. "Je otázne nakoľko a ako je toto kritérium kvantifikovateľné," podotkol Martiš.
Inštitút verejnej politiky (Public Policy Institute) funguje na Slovensku ako nezisková organizácia. Jej hlavná organizácia vznikla v Londýne.
Vysokoškolská novela momentálne čaká na podpis prezidenta. Hlava štátu sa musí rozhodnúť do piatka, či novelu odobrí. Ak ju podpíše, verejné vysoké školy budú môcť spoplatniť externé štúdium. Poplatky si budú môcť začať pýtať od externistov, ktorí nastúpia v akademickom roku 2208/2009. Školy budú musieť každý rok do 31. októbra zverejniť, ktoré študijné programy budú pre externistov zadarmo. Oznámiť musia aj to, koľko študentov plánujú prijať. Ak školy zoberú študentov na študijné programy, ktoré neboli v zozname, budú môcť od nich pýtať peniaze. Na externú formu budú môcť prijať najviac toľko uchádzačov o štúdium, koľko ich prijali na dennú formu. Nová úprava výrazne posilňuje právomoci správnych rád, ktoré budú rozhodovať aj o plate rektora. Doteraz ho určoval minister. Kompetencie akademických senátov a správnych rád budú fungovať na duálnom princípe, napríklad rozpočet školy budú musieť schváliť oba orgány. Novela upravuje register vysokoškolákov a garantov študijných programov. Zmeny začnú platiť od septembra tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:37