StoryEditor

Flašík: Momentálne nie je v SR spoločenská požiadavka na vznik novej strany

27.09.2007, 15:16
Autor:
TASRTASR

Momentálne nie je na Slovensku spoločenská požiadavka zakladať novú politickú stranu, keďže naša politická scéna je stále o lídroch, čo ju robí neštandardnou. Ako reakciu na ambície tvorcu daňovej reformy Richarda Sulíka a jeho kolegu Petra Pažitného založiť novú pravicovú stranu to pre TASR uviedol spoluzakladateľ Smeru a politický manažér Fedor Flašík.
Podľa jeho slov ide v súčasnej politike o presadzovanie vlastných názorov a myšlienok. "Z dnešných politických strán nevidím ani jednu štandardnú, napriek tomu si myslím, že teraz nemá nejaká potenciálna nová strana šancu preraziť a stať sa relevantnou politickou silou, teda získavať aspoň šesť percent hlasov v parlamentných voľbách," povedal.
Možnosť úspechu "Sulíkovej strany" pripúšťa len v prípade, že sa v nej objavia dôveryhodní odborníci s "nejakými peniazmi na účte a so snahou pracovať. Veď netreba hádzať flintu do žita," poznamenal podnikateľ.
V čase, keď stál pri zrode Smeru, bolo podľa neho zrejmé, že ľavicové spektrum sa vyprázdni. "Bolo jasné, že Strana demokratickej ľavice v priebehu niekoľkých mesiacov skončí svoju existenciu, čo sa aj potvrdilo. Rovnako bolo jasné, že pôsobenie komunistickej strany (KSS) v politickom spektre Slovenska bola iba náhoda, ktorá sa niekoľko rokov nezopakuje," vysvetlil Flašík s tým, že dnes KSS plne nahradil Smer-SD. Rovnako tak sa domnieva, že v tomto období robili koaličné pravicové strany z pohľadu marketingu veľmi nešťastnú politiku, z pohľadu komunikácie s voličmi či vysvetľovania svojich krokov, na čo doplatili.
Poznamenal, že Slovensko, čo sa týka politickej kultúry, je ešte na úrovni krajín ako Rumunsko či Bulharsko. "Ľudia stále hľadia na vodcov a na osobnosti. Príkladom je Dzurinda, ktorý je už dávno vyhasnutá sopka, ale stále sa drží strany a stáva sa pre ňu záťažou a nie prínosom. Všade vo svete je normálne, že lídri politických strán rotujú."
"Podľa mňa po istom čase dôjde v našej spoločnosti k potrebe plošnej výmeny politických kádrov. Je však otázne, kedy si ľudia uvedomia únavu materiálu," konštatoval Fedor Flašík s dodatkom, že by to mohlo byť v horizonte štyroch rokov. Potom podľa jeho slov prídu do politiky nové tváre, len je otázne, či majú ísť cez nové politické strany.
Skúsenosti zo zakladaním politických strán má aj bývalý poslanec za Slobodné fórum a predtým za Alianciu nového občana Branislav Opaterný. Na otázku, či by mala "Sulíkova strana" šancu presadiť sa v politike, pre TASR odpovedal, že šanca znamená úspech vo voľbách a úspech vo voľbách je podmienený tým, či dostanete dosť hlasov. "Bohužiaľ, z vlastnej skúsenosti viem, že na Slovensku nevládne ekonomické povedomie, ale ekonomické bezvedomie. Takže je otázka, ako sa im podarí presvedčiť ľudí o správnosti ich koncepcie. Ale myslím si, že na 90 percent by som sa s tým určite vedel stotožniť," dodal Opaterný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:11