StoryEditor

Migranti by mohli nahradiť chýbajúce pracovné sily na trhu práce

30.10.2007, 14:33
Autor:
TASRTASR

Napriek vysokej miere nezamestnanosti sú na východnom Slovensku segmenty, kde chýba pracovná sila a jej prílev zo zahraničia je jedným zo spôsobov, ako situáciu riešiť. Zhodli sa na tom účastníci okrúhleho stola z rôznych oblastí, ktorý na dnes v Košiciach zorganizovala Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).
"Išlo nám o to, aké sú potreby trhu práce na Slovensku a či riadená migrácia či prílev pracovnej sily zo zahraničia vie odpovedať na potreby slovenského trhu práce," uviedla pre TASR vedúca Úradu IOM na Slovensku Zuzana Vatráľová.
Aj na východe Slovenska, ako sa účastníci stretnutia dozvedeli, sú aktivity, keď samospráva spolupracuje so vzdelávacími inštitúciami aj so zamestnávateľmi. "Ale stále je tam veľké riziko, že aj keď školy budú reagovať na trh práce, stále nevieme ovplyvniť to, že absolventi odchádzajú do zahraničia. Čiže, ak je tu aktuálna potreba okamžitého prílevu pracovnej sily, tak migrácia zo zahraničia je jedno z riešení, ktoré stoja za zváženie," zdôraznila Vatráľová.
Okrúhle stoly o možnostiach a potrebách zamestnávať migrantov na Slovensku budú aj v ďalších mestách a IOM po diskusii so všetkými zainteresovanými stranami pripraví z nich odporúčania pre vládu.
IOM vyvíja na Slovensku rôzne aktivity v oblasti migrácie už viac ako 10 rokov. Od apríla 2006 rozšírila svoju činnosť o poradenstvo prostredníctvom Migračného informačného centra (MIC)IOM v Bratislave a v Košiciach, ktoré založila vďaka Iniciatíve Spoločenstva EQUAL. MIC IOM poskytuje informácie a poradenstvo migrantom, ktorí majú legálny pobyt, alebo plánujú žiť a legálne pracovať na území Slovenskej republiky. Cieľom MIC IOM je sprostredkúvať migrantom pomoc, konzultácie a potrebné informácie v oblastiach týkajúcich sa pracovnej a sociálnej integrácie, ako je napríklad zamestnanie, podnikanie, rodina, bývanie, zdravotná starostlivosť, poistenie, vzdelávanie, občianstvo či ľudské práva. Okrem poradenstva MIC IOM realizuje aj ďalšie aktivity, ako sú tréningy, podpora rekvalifikácie migrantov, organizácia rôznych podujatí, informačných stretnutí, okrúhlych stolov, výskumy a podobne, ktoré napomáhajú migrantom pri ich integrácii.
"Praktické skúsenosti IOM v oblasti migrácie ukazujú, že riešenia migračných otázok si okrem iného vyžadujú koordináciu a diskusiu na rôznych úrovniach, ktorá pomôže pripraviť spoločnosť na výzvy, ktoré tento fenomén prináša," dodala Vatráľová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:16